Hermione Granger i els Pulitzer

2
Es llegeix en minuts

L'edició d'aquest any dels Pulitzer ha premiat, en categories individuals de periodisme, sis homes i sis dones. El veredicte contrasta amb el de l'edició del 2014, en què es va premiar una dona a títol individual. La xifra d'aquest any –similar a la del 2010– podria considerar-se desproporcionada, tenint en compte que les dones representen el 36% del personal a les redaccions nord-americanes. Podem pensar que el resultat és fruit de la casualitat, o bé considerar-lo com un exemple d'igualtat de gènere. No obstant, les dades indiquen que és més complex.

Segons un estudi dut a terme per investigadors de la Universitat de Missouri i la Universitat de Hong Kong, des del 1917 fins al 1991 les guanyadores dels premis Pulitzer tenien més formació que els seus col·legues, procedien de grans àrees urbanes, treballaven per a un mitjà de prestigi i solien formar part d'un equip.És a dir, segons els investigadors, havien de disposar de "més recursos" que els seus companys per tenir el mateix èxit. A més, tenien més possibilitats de ser premiades que ells per treballs d'investigació o reporterisme local. L'estudi mostra també una evolució positiva en el nombre de guardonades: en els trenta primers anys només es van premiar dues dones. A partir del 1991 fins al 2010, les diferències entre els i les guanyadores es redueixen i, de fet, els homes tenen més possibilitats de guanyar si són part d'un equip. No obstant, el percentatge de guardonades se situa al voltant del 27%, per sota de la mitjana de dones en les redaccions.

Per a aconseguir el reconeixement professional, que és, en definitiva, el que atorguen els Pulitzer, la feina d'un candidat o candidata és valorat per tercers, sovint basant-se en criteris subjectius. Aquests, al seu torn, poden estar influenciats per estereotips.

Notícies relacionades

La revista 'Science' va publicar a principis d'aquest any un estudi que indicava que les dones estan subrepresentades en camps acadèmics on es valora la brillantor i la genialitat per sobre del treball i la dedicació, com les matemàtiques, la física o la filosofia. La investigació també tracta com la genialitat i el talent innat solen associar-se als homes, mentre que les dones solen ser representades en la cultura en papers com els d'Hermione Granger ('Harry Potter'), amb èxits que són fruit de "llargues hores d'estudi minuciós". A l'altre costat hi ha personatges com el doctor House, capaços de resoldre els casos més complexos amb un cop d'inspiració.

La investigació de les universitats de Missouri i Hong Kong sobre els Pulitzer s'acaba el 2010, però el mitjà digital 'FiveThirtyEight' ha agafat el relleu fins a l'actualitat. Segons les seves dades, les dones tenen més possibilitats que abans de guanyar per treballs a nivell nacional i segueixen tenint molt bones expectatives en la categoria d'investigació en profunditat. No obstant, i davant els resultats en aquests cinc últims anys, el mitjà recomana a les periodistes que segueixin sent més aplicades en els seus estudis que els homes. A falta d'una mostra més gran en el temps, sembla que encara surt més a compte ser una Hermione Granger que una Sherlock Holmes.