Anàlisi

Una dona culta i generosa

2
Es llegeix en minuts

Ahir, el matí se'ns va fer especialment trist. Havia mort Cayetana, la duquessa d'Alba, a la seva casa de Las Dueñas. Se'ns en havia anat un símbol, algú que va saber arribar al cor de la gent, que sempre va tenir present la proximitat de les persones, que per sobre de les ideologies valorava les persones per elles mateixes i no pel càrrec que ocupaven.

Es podrà dir que ho va fer perquè s'ho podia permetre, però sabem que no és així; sabem que la seva vida, sobretot quan era una nena, no va ser fàcil, i no obstant va aconseguir sempre trobar el camí per fer-se propera, estimada.

Una de les seves facetes més importants, en opinió meva, va ser la seva trobada i col·laboració amb la cultura, que va desenvolupar al llarg de la seva vida.

Crec que aquesta inclinació es va deure, a part de la seva pròpia decisió, a les aportacions del seu pare, Jacobo, i el seu segon marit, Jesús Aguirre. Un i altre la van acostar a un entorn cultural en què ella es movia molt a gust i que aprofitava, d'aquesta manera, per poder acostar-se a la realitat quotidiana.

També va ser una dona que va voler viure la seva pròpia vida, prendre les decisions amb plena llibertat i poder opinar com ella concebia el seu propi caminar.

La duquessa d'Alba va voler que el seu enorme patrimoni i els seus béns mobles fossin compartits per la gent del carrer, i així va acostar els seus millors quadros als diferents museus sempre gratuïtament, només amb la idea de compartir el que ella tenia als seus palaus.

Va ser una dona culta, de manera que era una delícia establir una conversa amb ella, tant si era profunda com de temes quotidians. Sempre buscava la millor informació per formar-se la seva pròpia opinió.

Li agradaven les tradicions però sense oblidar tot el que era modern, no entenia com determinats propietaris de grans cases descuidaven el que havien heretat dels seus avantpassats. L'estètica de la bellesa de la ciutat era una de les seves preocupacions quotidianes i exercia la seva influència a través de determinades persones per arribar al centre de les decisions.

Notícies relacionades

Cayetana va ser amiga de moltes persones amb independència de les seves ideologies, ja que només li interessaven aquelles en funció d'elles mateixes i no pel càrrec que ostentaven.

A part de ser generosa amb la seva presència en els esdeveniments culturals, no descuidava la seva tasca important com a mecenes i va oferir la seva col·laboració en moltes facetes d'índole social.