OPINIÓ

L'encaix dels concursos de creditors

2
Es llegeix en minuts
Lencaix dels concursos de creditors_MEDIA_1

Lencaix dels concursos de creditors_MEDIA_1

En només unes setmanes, la llei concursal va experimentar dues noves modificacions arran de l'entrada en vigor de dos Reials Decrets de mesures urgents. Al marge que la prolixa activitat legislativa posa a prova la capacitat de lletrats i administradors concursals per encaixar l'aplicació de les successives reformes en els procediments en tràmit; respecte a les últimes novetats, són destacables les modificacions que concerneixen directament l'esperit del concepte de creditor privilegiat.

Fins al moment, aquests topaven amb l'alternativa de veure rescabalats els seus crèdits garantits, o bé mitjançant l'aplicació de l'antic article 155 que permetia rescatar la inversió dinerària realitzada amb l'adquisició, a través, per exemple, de la dació en pagament del bé gravat, o bé mitjançant la prossecució d'una execució comuna, només una vegada iniciada la fase de liquidació.

Ara, aquestes alternatives segueixen en funcionament, però amb una profunda limitació respecte a la valoració de les garanties prestades tenint en compte que serà l'administrador concursal, després d'establir el valor raonable de les garanties, qui determinarà el límit en què els creditors privilegiats podran exercir els seus privilegis un cop rescabalats els deutes pendents en el concurs.

L'anterior valoració es complica especialment per als casos d'actius immobiliaris, atès que ja no només ens trobem amb un sistema de càlcul que al dependre d'una taxació que, a part de costosa, pot implicar discrepàncies, sinó que comporta una fallida del principi hipotecari que fins al moment dotava les garanties d'un valor cert i segur i actualment s'activa una nova inseguretat jurídica.

Per un altre costat, una altra novetat recent està encaminada cap a l'impuls dels refinançaments o els acords per a la dotació de solvència a la companyia deutora, sota el paraigua d'un procediment més senzill, ràpid i flexible. Així mateix, es renova la regulació al voltant de la figura de l'administrador concursal.

Notícies relacionades

En concret, s'introdueixen noves directrius als efectes d'assegurar que les persones que desenvolupen el càrrec compten amb prou aptituds i coneixements i hauran de constar inscrites al Registre Públic Concursal. La designació dependrà de les capacitats específiques exigides en funció de la dimensió del concurs, i de si el jutge considera el perfil de l'administrador concursal seleccionat el més adequat per al concurs.

En resum, les noves modificacions que afecten frontalment la coneguda llei concursal, aviven un nou marc que, al mateix temps, és descoratjador de certes pràctiques, com ara el reconeixement de les capacitats dels administradors concursals i el seu nou sistema de nomenament i, alhora, més àgil pel que fa a determinats procediments que, fins al moment, semblaven allunyats de la realitat, com el refinançament d'una empresa insolvent.