2
Es llegeix en minuts

M’he apuntat a la tàctica de Jordi Évole a 'Operación Palace' per atreure l’atenció dels lectors cap a aquest article. El títol correcte hauria de portar un interrogant al final, però aleshores hauria tingut menys ganxo. Una pregunta no pressuposa una resposta conflictiva, polèmica, que incentivi la curiositat per la lectura del text. 

Sense interrogant, el títol provocarà l’interès dels que desitgen que el globus independentista punxi. I els que estan pujats en aquest globus el llegiran –si més no, els primers paràgrafs- indignats per una afirmació que els molesta.

No és una afirmació meva. L’hem llegit els darrers dies en alguns mitjans de comunicació allunyats de la causa sobiranista. La qüestió és saber si respon més a la seva esperança que aquesta punxada es produeixi que a la realitat.

Fa temps que no es produeixen grans manifestacions populars de suport a la independènci. L’Assemblea Nacional Catalana continua la seva campanya d’actes per tot Catalunya i les banderes estelades continuen a les finestres de molts domicilis i als accessos de moltes poblacions. Un fenomen curiós és que moltes banderes llueixen impecables, com si fossin noves de trinca, la qual cosa vol dir que els seus propietaris les netegen a fons o les renoven regularment.

Alguns professors d’institut i universitat em comenten que el debat independentista ha perdut vitalitat els darrers temps. Per cansament o perquè ja s’ha normalitzat, però ara es viu amb menys passió. Que la consulta ja tingui data i que el govern de la Generalitat hagi aprovat els seus pressupostos i no trontolli, amb el suport garantit d’ERC, potser ha fet que part de les persones implicades més directament en el debat hagin relaxar el seu compromís personal. Les vagues a TV3 i Catalunya Ràdio han contribuït a desdibuixar la presència del contenciós sobiranista en uns mitjans que marquen directrius que assumeix una part important de la societat catalana.

Però d’aquí a deduir que el globus independentista està perdent aire hi ha un camí que no es pot recórrer fàcilment. 

Notícies relacionades

La lectura probablement més adequada és que el globus s’ha quedat suspès en l’aire. Que pugi o baixi dependrà de les decisions que adoptin polítics i grans mitjans de comunicació en els propers temps. Baixarà si el govern català torna a cometre errors com comparar els processos de Catalunya i Ucraïna. I pujarà si Escòcia vota SI al referèndum per la seva independència previst pel 18 de setembre. El to i els resultats de la campanya electoral europea també poden influir en l’estabilitat d’aquest globus.

En tot cas, mentre es resol aquesta pregunta no formulada malèvolament al titular de l’arrtilce, seria recomanable que les opinions a favor i en contra de la independència puguin expressar-se en el màxim de mitjans de comunicació possibles per evitar que s’entri en un debat de trinxeres mediàtiques, on a la manca de diàleg i entesa entre polítics s’hi afegeixi el maniqueisme dels mitjans i, de retruc, de la ciutadania.