1
Es llegeix en minuts

Hem viscut certament un Sant Jordi atípic. No per l'amenaça de pluja ni per haver caigut en dissabte ni per la coincidència amb la Setmana Santa, característiques que s'han donat altres vegades, sinó per l'acumulació de tot plegat, una espècie de conjura que podia fer perillar la festivitat. Malgrat tot, no obstant, Sant Jordi ha tornat a triomfar. És cert que s'han venut menys roses (i haurem de conèixer amb detall el balanç dels llibres venuts), però la festa, com a elogi de la civilitat, ha tornat a imposar-se de manera contundent.

Més enllà de les inicials divergències a l'hora d'enfocar una data tan singular, tant els gremis d'editors com els de llibreters, tant les institucions com els particulars han apostat novament per un únic dia del llibre (el 23 d'abril i sense excuses), encara que aquesta vegada s'ha dilatat en el temps (durant tota la setmana) per intentar disminuir els efectes que podia produir un èxode massiu, un allunyament de la residència habitual, un canvi de costums.

Sant Jordi s'ha imposat una vegada més com una festa col·lectiva, una celebració conjunta de la cultura que admet múltiples lectures. Es barregen en aquest dia les novetats literàries de primer ordre (com un Philip Roth, un Javier Marías o un Jordi Puntí) amb manuals d'autoajuda,best-sellershistòrics, receptaris de cuina, biografies d'esportistes o vel·leïtats dels famosos. Es barreja la literatura entesa com a solaç de l'esperit, generadora de valors i saviesa, amb el més pur entreteniment. Al final, no obstant, sempre hi surt guanyant la commemoració de l'objecte (el llibre) que conté una sola lliçó: el gust per la lectura, l'elogi de la civilització. Contra una festa així, no hi ha vacances, pluges o crisis econòmiques que puguin tergiversar el seu missatge.

Aquest any hem recordat que Josep Pla en fa 30 que va morir amb una reivindicació del seu llegat i també ha començat a trobar forat entre el públic l'oferta de llibres electrònics. I tots junts, ciutadans lliures, hem tornat a enarborar la bandera de la raó i del sentiment. El sector de l'edició està en uns moments crucials, de redefinició, però la festa que enalteix el llibre continua fresca com una rosa.