editorial

Millora el nivell educatiu català

 L'opinió del diari s'expressa només als editorials.  Els articles exposen posicions personals. 

1
Es llegeix en minuts

En la presentació de l'informe a la Unesco de la Comissió Internacional sobre l'Educació per al Segle XXI, el seu president, Jacques Delors, va insistir en el títol del document (Educació: hi ha un tresor amagat a dins) i va afegir: «Davant dels nombrosos desafiaments del futur, l'educació constitueix un instrument indispensable perquè la humanitat pugui progressar cap als ideals de pau, llibertat i justícia social». Convé retenir aquestes paraules per analitzar els resultats de l'Informe PISA relatiu al 2009, el quart que es presenta des del 2000. Queda patent que l'educació és un actiu fonamental per a la societat i que la seva absència, o l'absència del valor que li atribuïm, es converteix en un llast molt difícil de superar.

En el cas de Catalunya, l'Informe PISA de l'OCDE porta bones notícies. És necessari recordar que l'educació catalana en va sortir malparada el 2006 i que es van sentir veus que anunciaven una debacle del sistema autonòmic. En l'anàlisi que ara es presenta no solament remunta en relació amb la mitjana espanyola sinó que està per sobre de la global de l'OCDE, tant en comprensió lectora com en coneixements sobre matemàtiques i ciències. Pel que fa a la posició del conjunt d'Espanya, el més destacable és que s'han mantingut els nivells del 2006, amb algunes millores notables, i que, per tant, s'ha frenat el flux negatiu.

En l'àmbit català, les opinions que es van prodigar contra la política educativa a partir de l'informe del 2006 hauran de ser rectificades ara. Convé sospesar, per descomptat, que el document és una espècie de baròmetre, un avís per a navegants, una fotografia que, per definició, no es pot quedar estàtica. Ni s'han de maximitzar els retrocessos ni s'han de llançar les campanes al vol pels avanços, però és just reconèixer també que les mesures impulsades des del liquidat tripartit -amb l'aportació positiva de l'oposició de CiU en un assumpte tan transcendent com la llei d'educació- han influït decisivament en aquesta bona valoració.

Hi ha un tresor amagat en l'educació. És imprescindible seguir al peu del canó per aconseguir que les noves generacions estiguin preparades, com diu l'Informe PISA, per «afrontar els desafiaments del futur».