Les eleccions del 28 de novembre

Esquerra o dreta

Davant d'una dreta amenaçadora i un PSC que gira l'esquena, ICV-EUiA és el referent de l'esquerra

4
Es llegeix en minuts
Esquerra o dreta_MEDIA_2

Esquerra o dreta_MEDIA_2 / LEONARD BEARD

En les properes eleccions el que ens hi juguem és qui liderarà els reptes que té plantejats avui Catalunya, si els liderarà l'esquerra, o si per contra ho farà la dreta, ja sigui CiU en solitari o pactant amb PP, ERC o PSC. O, en altres termes, decidim si ens afegim a les retallades o si apostem per polítiques més socials, que garanteixin l'esforç de tots (no només de treballadors i de pensionistes). Decidim si fem una política ambiental o d'infraestructures pròpia del segle passat, o si encarem la crisi energètica i ecològica per construir un país més sostenible per als nostres fills.

Som conscients que la situació és molt difícil. La crisi econòmica és greu, a Catalunya hi ha més de 600.000 persones sense feina. La sentència del TC ataca el nostre autogovern, que finalment són recursos i competències per afrontar el futur. I els casos de corrupció i la complicitat dels interessos econòmics amb alguns polítics generen decepció i desconfiança.

davant d'això, ICV-EUiA és una coalició que té les coses clares. Sap molt bé què vol: polítiques d'esquerres i ecologistes; sap també què no vol: que governi la dreta, la pèrdua de drets socials i laborals, que es malmeti el medi ambient i s'exploti el territori; sap què s'ha de fer: redistribuir la riquesa, fer més política social, ampliar i millorar els serveis públics, impulsar una economia ecològica, que no contamina i que s'especialitza en la protecció del medi ambient. I també sap com fer-ho possible: ICV-EUiA garanteix que barrarà el pas a la dreta, que no pactarem amb PP ni amb CiU, i que ens oferim per fer polítiques d'esquerres aquí i a Madrid.

No podem oblidar que CiU va estar 23 anys al Govern, el Govern d'esquerres n'hi ha estat només set. Si CiU torna a governar serà un retorn, no un canvi. Serà un retorn a les polítiques socials i econòmiques de dretes, com està anunciant: als joves els proposa un contracte de treball però sense cobrar, anuncia retallades als serveis públics (¿de metges? ¿de mestres?), vol eliminar els impostos per a les rendes més altes i que permeten sostenir l'Estat del benestar. Una política que ignora el medi ambient i que vol continuar amb la recepta de sempre: més totxo, més carreteres, més petroli… i que vol tornar a l'intercanvi de cromos amb l'Estat, enlloc d'apostar per salts qualitatius en l'autogovern. CiU representa la involució, el retorn al passat.

Ben diferent del que ha fet a Catalunya el Govern d'esquerres, amb els socialistes, sí, però en aquest cas en coalició amb ICV-EUiA. Crec sincerament que les polítiques que s'han fet a Catalunya aquests anys han estat diferents del que teníem. És cert que, a vegades, no ha confrontat amb prou claredat les seves polítiques amb els model de la dreta, però el balanç d'acció ha estat clarament positiu. El Govern ha millorat els serveis públics bàsics, amb més mestres, més mossos i més metges; ha ampliat prestacions per fer front a la crisi. Per primera vegada ha tingut una política de medi ambient, d'habitatge públic, de barris. Ha garantit que no patirem més sequeres, ha prioritzat el transport públic, ha impulsat el compliment de l'Estatut i ha aconseguit un acord de finançament just i el traspàs de Rodalies.

Per això quanMontillaafirma que no vol reeditar el Govern d'esquerres, deixa molt clar que aquestes polítiques ja no són la seva prioritat. I, tanmateix, ara són més urgents i importants que mai. La crisi només es guanya des de l'esquerra. Cal més inversió pública que estimuli la recuperació, que generi ocupació, i que, alhora, millori els serveis públics i el nostre benestar. No podem demorar més la modernització ecològica de l'economia, ens hi juguem el benestar futur dels nostres fills, però també la competitivitat de les nostres empreses. Ecologia és progrés. I cal canviar les regles de joc amb l'Estat, exigir tot l'Estatut i una reforma constitucional en un sentit federal.

En definitiva, en les properes eleccions la gent d'esquerres ens hi juguem molt. Tenim molt a perdre amb un retorn de CiU. Però el que és molt més important, tenim molt a guanyar si guanyen les polítiques d'esquerres. Davant d'una dreta amenaçadora i radicalitzada, i un PSC que gira l'esquena a l'esquerra, ICV-EUiA es converteix en el referent per a la gent d'esquerres i ecologista.

Notícies relacionades

El futur no està escrit i no el decideixen les enquestes, el decideix la gent amb el seu vot. I la gent d'esquerres som majoria a Catalunya. Si la dreta guanya serà per la desmobilització de l'electorat d'esquerres, no perquè representi els valors i les preferències de la majoria de la gent. La gent d'esquerres no ha tingut com a aliats, ni els ha volgut, grans grups de poder econòmic, ni grans mitjans de comunicació, nilobbies.Tenim només una arma molt senzilla, però molt poderosa: el dret a vot.

Un reforçament d'ICV-EUiA és un missatge clar i contundent sobre quines polítiques volem. En aquestes eleccions, abstenir-se és permetre el triomf de CiU. En canvi, recolzar ICV-EUiA és una doble aposta: perquè no recolzarem un Govern de dretes, i perquè representa un posicionament molt clar de què volem: més progrés social i ecològic. Secretari general d'ICV.