a peu de carrer

Martells contra el terrible tortell

2
Es llegeix en minuts
Un nen pica amb un martell un pilar del tortell viari de les Glòries.

Un nen pica amb un martell un pilar del tortell viari de les Glòries. / ELISENDA PONS

A la processó hi ha 132 persones, un gos i una nina d'una de les nombroses criatures que participen per primera vegada en la seva vida en una manifestació. Són 132 veïns procedents de quatre barris, xifra que dóna una mitjana de 33 persones per barri, entre les quals hi ha els quatre presidents de les quatre associacions de veïns. Els quatre bar­ris són els quatre punts cardinals de la plaça de les Glòries, i cada un -Clot-Camp de l'Arpa, el Poblenou, Fort Pienc i Sagrada Família- té els seus problemes i les seves manies amb aquesta plaça que no és una plaça sinó un lloc inhòspit on a cinc metres d'altura passen els cotxes sobre el que a les pancartes dels manifestants en català es denominatortell i en castellà s'ha batejat com atambor.

Un tortell indigest des que es va inaugurar en la forma actual el 1991 i que ara, des de ja fa uns anys, disposa d'un pla per millorar-lo, soterrant el trànsit, sembrant-hi gespa i construint-hi, a més del Disseny Hub en obres, una biblioteca, una escola i un ambulatori. Un pla, però, que segueix sense executar-se, a excepció delbuidatge que s'ha fet de l'interior, tancant també els accessos al parc de la part central on pernocten ara elssense sostre.

Toc d'atenció

D'aquí sorgeix la modesta manifestació que, segonsMiquel Catasús, president de l'associació de veïns de Clot-Camp de l'Arpa, «més que una reivindicació és un toc d'atenció, perquè l'ajuntament s'afanyi, perquè adjudiqui les obres abans del final d'aquest mandat». Els veïns temen que, si es colen les eleccions pel mig, després poden estar 10 anys més esperant que s'arregli aquest indret menyspreat queIldefons Cerdà va projectar com un dels eixos centrals de Barcelona. Ara com ara, cada un dels quatre barris segueix disposant d'un descampat a la seva part de la plaça; un és un pàrquing per a cotxes, dos més estan ocupats per material de construcció i al quart acaben de tallar les males herbes que hi havia. Té més bon aspecte.

Notícies relacionades

Descampats, venedors, buscavides, xivarri, contaminació; els problemes a les Glòries són tants com les 12 glòries cíviques i militars de Catalunya (des del modernisme fins a la recuperació de l'autogovern) que es volien homenatjar amb aquesta plaça. Ho recorda un dels manifestants,Francesc Hereu, que reparteix uns papers on diu que és fill de Barcelona

-però no de l'alcalde- i que a les Glòries s'incompleixen uns quants articles de l'ordenança cívica, i esmenta «la degradació de l'entorn urbà», «les necessitats fisiològiques», «el comerç ambulant no autoritzat», «l'ús inapropiat de l'espai públic» i «altres conductes». Un reguitzell de molèsties que fa sortir 132 veïns al carrer en una fresca tarda de dimarts. No gaires, però suficients per fer soroll amb uns martells amb què simbolitzen tant la desitjada demolició del tortell com les dificultats per aconseguir-ho.