EDITORIAL

Editorial: L'Haia avala Kosovo

L'opinió del diari s'expressa només als editorials.  Els articles exposen posicions personals.

1
Es llegeix en minuts

Ni és vinculant ni canviarà la realitat al petit país, però la sentència del Tribunal de l'Haia sobre la independència de Kosovo tindrà conseqüències en allò que Sèrbia considera la seva província i més enllà de les fronteres balcàniques. Al dictaminar que la declaració unilateral d'independència no és il·legal i que tampoc viola el dret internacional general, els jutges del tribunal de l'ONU han convalidat aquella declaració del 2008 per la qual Kosovo, després d'una guerra a la qual l'OTAN va posar fi el 1999, trencava els llaços administratius amb Belgrad per erigir-se en un Estat independent.

Tot i les declaracions de les autoritats sèrbies que no reconeixeran mai un Kosovo independent, la sentència pot contribuir a crear un marc en què els dos països puguin establir algun tipus de relació constructiva, en especial quan Sèrbia i Kosovo aspiren a formar part de la Unió Europea. Fins a aquest moment, només 69 dels 192 països membres de l'ONU han reconegut la independència kosovar. Ara s'ha d'esperar que l'aval de l'Haia obri el camí a nous reconeixements internacionals, entre aquests el d'Espanya, país que ha vist que tots els arguments que va esgrimir en el seu moment, favorables a les tesis de Sèrbia, han estat derrotats.

Al declarar que el dret internacional no inclou prohibicions a la independència, la sentència posarà nerviosos països amb reivindicacions independentistes dins de les seves fronteres com, per exemple, Rússia, Bèlgica, la Xina o Bòsnia. I Espanya.