Cop a la capital econòmica de Turquia

L'atemptat va sorprendre un barri obrer sense objectius terroristes

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

L'elecció del barri de Güngören, una zona obrera residencial sense potencials objectius per al terrorisme, resulta una mica estranya, cosa que va fer que els mitjans de comunicació turcs dubtessin fins a l'últim moment que es tractava d'un atemptat terrorista.

Notícies relacionades

Per això també és tan difícil atribuir des del primer moment l'autoria a algun grup armat. A la zona de Güngören hi habiten un considerable nombre de ciutadans d'ètnia kurda i la cadena NTV va ser la primera a especular amb una acció de l'organització armada del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) en resposta als atacs de l'Exèrcit turc a les bases del grup kurd a l'Iraq. Aquesta organització, a més més, viu una guerra interna entre els sectors més radicals (els denominatssirians) i els moderats (anomenats elsturcs), als quals representa l'actual líder, Murat Karayilan, per apoderar- se del lideratge. Entre els grups terroristes que es mantenen actius a Turquia s'ha de destacar Al-Qaida i el Hezbol.là turc, sense relació amb el seu homònim originari del Líban.

Tampoc s'ha oblidar l'agitat moment polític que està vivint Turquia, ja que avui començarà la deliberació del Tribunal Constitucional en el procés contra el Partit de la Justícia i el Desenvolupament (PJD, en el govern) al qual s'acusa de ser un "nucli d'activitats antilaiques", i que podria culminar amb la seva il.legalització. Finalment, durant els últims mesos s'han produït desenes de detencions de persones relacionades amb la xarxa terrorista Ergenekon, que té com a principal objectiu crear el caos. Molts dels detinguts eren alts comandaments militars retirats, mafiosos i polítics de caràcter ultranacionalista.