ÒBIT

Adeu a Carmen Mateu, ànima del Festival de Peralada

La mecenes cultural, gran amant de l'òpera i la dansa, ha mort als 81 anys a causa d'una pneumònia

zentauroepp41763634 la fundadora del festival de peralada  carme mateu  en una i180124144030

zentauroepp41763634 la fundadora del festival de peralada carme mateu en una i180124144030 / Cedida a l ACN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Carmen Mateu ha mort avui a Barcelona a causa d'una pneumònia. La presidenta del Festival Castell de Peralada, que aquest any celebrarà la 32a edició, era una apassionada de l'òpera i la dansa. Durant aquests anys ha actuat com a principal mecenes de la lírica i les arts escèniques d'aquest país, i ha catapultat el festival com un esdeveniment internacional al castell de Peralada, un castell del segle XIV, un conjunt historicoartístic que alberga dos museus amb les col·leccions de la família.

Casada amb Artur Suqué i mare d'una filla i dos fills, Isabel, Javier i Miquel, que segueixen al capdavant de l'empresa familiar, el Grup Peralada, decidits a mantenir viva la promoció de la música i la cultura.

Notícies relacionades

Carmen Mateu ha aconseguit fer de Peralada un lloc de trobada, per on han desfilat personalitats com Lady Di o la reina Sofia per veure actuacions de grans artistes. Entre ells destaquen els cantants Plácido Domingo, Montserrat Caballé, Teresa Berganza, Josep Carreras, Jaume Aragall, Jonas Kauffman, Juan Diego Flórez, Joan Manuel Serrat, el ballarí Rudolf Nuréiev, estrelles de la dansa com Ángel Corella, Julio Bocca, el Ballets de Maurice Béjart i de Roland Petit. Amb tots ells Carmen Mateu mantenia molt bona amistat. A Peralada Calixto Bieito va estrenar la seva famosa versió de Carmen i Mario Gas hi va estrenar diferents muntatges.

En aquests últims anys, la fundadora i ànima del festival va rebre diferents guardons, com la Medalla d'Or del Cercle del Liceu, la Creu de Sant Jordi, concedida pel president de la Generalitat de Catalunya. La seva mort li impedirà recollir l'última que li van atorgar, la Medalla de Oro al Mérito en las Bellas Artes.