foto de nominats

Els Gaudí del 155

La gala dels desens premis del cine català reflectirà "la complexitat de la situació" política

41642268 60

41642268 60

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

A la mateixa hora en què el Parlament de Catalunya intentava enfilar el camí de la recuperació de la normalitat i iniciava una nova legislatura en un ple convocat des de la Moncloa per Mariano Rajoy, els nominats als desens premis Gaudí es feien la tradicional foto de família abans de la celebració de la festa anual del cine català. Els guardons de l’Acadèmia del Cinema Català s’entregaran el diumenge 28 de gener en una gala que tindrà lloc a l’Auditori del Fòrum de Barcelona. Una cerimònia en què no hi haurà ni president de la Generalitat ni de Cultura, deposats tots dos després de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. Les últimes dues persones que ostentaven aquests càrrecs, Carles Puigdemont i Lluís Puig, ara diputats electes, són a Brussel·les pendents de la seva situació judicial. 

Durant l’acte d’ahir, la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, es va referir a la «complexa situació» en què es troba Catalunya en l’àmbit cultural i polític. «Serà una gala en què sortirà tot», va anunciar la productora, que va vaticinar que hi haurà discursos crítics políticament i un guió que «no serà revengista, sinó molt emocional i potent». A la desena festa del cine català, que s’anuncia reivindicativa i carregada d’ironia, arriben quatre pel·lícules com a grans favorites: Incerta glòria, d’Agustí Villaronga, amb 16 nominacions; l’opera prima de Carla Simón, Estiu 1993, candidata a 14 premis; La librería, d’Isabel Coixet, nominada en 12 categories, i Tierra firme, de Carlos Marqués-Marcet, amb 11 candidatures.

«Malgrat no tenir conseller, honrarem la lluita perquè el nostre cine es conegui i es normalitzi», va assegurar Passola, que va apuntar que en els discursos no faltaran les crítiques a l’anul·lació de l’impost a les operadores amb fins audiovisuals (que el PP va enviar al Tribunal Constitucional), i les referències a la greu situació financera que està vivint  TV-3, «el gran motor del cine català», derivada de la reclamació per part d’Hisenda de l’IVA de les subvencions. «Un país que no té un audiovisual potent no és un país», va sentenciar la directora de l’Acadèmia.

Preocupació per TV-3

Notícies relacionades

A la denúncia de Passola s’hi va sumar, entre altres, Carlos Marqués-Marcet, director de Tierra firme, un dels films favorits en la desena edició dels Gaudí després d’haver obtingut el premi Sant Jordi a la millor pel·lícula espanyola de l’any. El cineasta va lamentar que el futur del cine català es vegi «compromès» per la «delicada» situació de TV-3. «Hi ha un perill molt gran en l’ecosistema actual perquè pugui continuar existint», va alertar Marqués-Marcet.

La traducció de tot això, el dia 28, en una gala dirigida per Lluís Danés i conduïda per l’actor (i nominat) David Verdaguer.