ABUSOS SEXUALS

Hollywood repudia Woody Allen

L'actor Thimotée Chalamet donarà el salari del seu treball a l'última pel·lícula del cineasta, mentre Oprah es pregunta si "s'ha acabat el temps d'Allen"

Hollywood repudia Woody Allen

ERIC GAILLARD (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

Hollywood comença a repudiar en massa Woody Allen. El jove actor Thimotée Chalamet va secundar la iniciativa de la seva companya Rebecca Hall i també donarà el salari rebut per la seva participació en l’última pel·lícula del director novaiorquès, A rainy day in New York, a tres organitzacions benèfiques, entre elles el fons de defensa legal Time is up, un moviment contra l’assetjament sexual creat per actrius i productores de Hollywood. «Vull merèixer estar al costat dels artistes valents que estan lluitant perquè tothom sigui tractat amb el respecte i la dignitat que es mereix», va afirmar Chalamet a Instagram.

Després dels escàndols sexuals de Harvey Weinstein o de Kevin Spacey, ara és Woody Allen el que es precipita en caiguda lliure. La decisió de Chalamet (nominat a un Globus d’Or al millor actor pel seu treball a Call me by your name) s’afegeix a la taula rodona que va organitzar Oprah Winfrey a la CBS i en què, envoltada d’alguna de les dones que van llançar la plataforma Time is up (entre elles Reese Witherspon, Shonda Rhimes i Natalie Portman), va fer la letal pregunta: «¿Ja s’ha acabat el temps de Woody Allen?». A la qual cosa Portman va respondre, mentre les seves companyes de taula assentien amb el cap: «Jo et crec, Dylan Farrow».

La protagonista de Cisne negro es referia a la filla adoptiva de Woody Allen i Mia Farrow, que ha acusat els últims anys el realitzador d’haver-la sotmès a abusos sexuals quan era petita. De fet, Farrow es va tornar a reafirmar en les seves acusacions en una entrevista televisiva assegurant amb rotunditat: «Soc creïble i dic la veritat». En un avanç de l’entrevista, que s’emet avui al programa CBS This morning, la jove, que ara té 32 anys, considera important que «la gent s’adoni que una sola víctima, un acusador, importa i és suficient per canviar les coses».

Notícies relacionades

PENEDIMENT / Gairebé quatre anys després que publiqués una carta oberta a The New Yok Times en què relatava els abusos soferts per part del seu pare, Farrow s’ha unit al moviment Time is up per donar a conèixer aquest tipus de fets. L’acusació de Dylan Farrow va sortir originalment a la llum el 1992, enmig de la tempestuosa separació de l’actor i director i la seva parella, Mia Farrow, que va guanyar als tribunals la custòdia dels seus fills. Allen, que llavors tenia més de 50 anys, havia iniciat en aquella mateixa època una relació amb una altra filla adoptiva de FarrowSoon-Yi Previn, que tenia 19 anys i amb qui finalment es va casar el 1997. Aquestes acusacions van ser rebutjades per Allen, que sempre ha negat haver abusat de la seva filla. En les últimes dates, nombroses actrius han assegurat que es penedeixen d’haver treballat amb Allen o que, directament, es negarien a fer-ho: Ellen Page, Greta Gerwig, Mira Sorvino, Susan Sarandon, Jessica Chastain, Patricia Arquette...

 Mentre Allen cau pel barranc del menyspreu, l’actor Alec Baldwin és un dels pocs que semblen disposats a recolzar el cineasta. «Renunciar a Allen és injust i trist», va assegurar l’actor al compte de la seva fundació a Twitter. L’intèrpret va criticar que ressorgeixin les acusacions d’abús sexual contra el director, i va assenyalar que aquest tipus d’al·legacions «haurien de ser tractades amb cura». «¿És possible recolzar els supervivents de la pedofília i d’abusos i assetjaments sexuals i, al mateix temps, creure que Woody Allen és innocent? Així ho crec», va dir.