CINEFÍLIA EN CONSTRUCCIÓ

Reteena, joves que acosten el cine a joves

Arriba el Festival Audiovisual Jove de Barcelona, un esdeveniment creat per noies de 20 anys per a adolescents

zentauroepp41548974 barcelona 10 01 2018 icult reportaje con las tres organizado180113181424

zentauroepp41548974 barcelona 10 01 2018 icult reportaje con las tres organizado180113181424 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Barcelona no va precisament curta de festivals de cine, però les joves Maria Castellví Claudia Mera, d’uns 20 anys, van pensar que en faltava un per a gent encara més jove que elles. «Hi ha iniciatives molt bones com El Meu Primer Festival», explica Castellví, que es dedica a la pedagogia audiovisual. «Però el target adolescent, el públic que va dels 13 als 19 anys, està un pel abandonat».

Per resoldre-ho han creat Reteena, el Festival Audiovisual Jove de Barcelona, una proposta que busca incentivar entre els joves l’amor pel cine. Diuen «incentivar», no «crear»: «En realitat, consumeixen i produeixen més audiovisual que mai», afirma la Maria. La idea és animar-los a seguir estimant el mitjà, però potser amb una mica més de mirada crítica i des del coneixement dels processos creatius.

Se suposava que els joves ja no estaven interessats per les històries, i que amb les Stories de Facebook Instagram ja en tenien prou. «El que ha canviat són les pantalles», apunta la Claudia, dedicada a la distribució de cine. «Ara poden no anar tant a les sales o posar la tele, i veure més coses al portàtil o al mòbil. És un consum més individual, però segueixen veient moltes sèries i pel·lícules, sobretot a través de plataformes com Netflix i HBO».

RETORNAR EL PLAER

Reteena vol tornar-los al cine; al plaer i l’impacte de la pantalla gran. Per la Maria i la Claudia era important que el festival tingués un apartat de projeccions a la manera tradicionial; de dilluns a divendres als Cinemes Texas, a les 20.00 hores. Les pel·lícules han sigut seleccionades per un grup de voluntaris adolescents a partir d’una llista proposada per diverses entitats: DocsBarcelona, la Federació Catalana de Cineclubs, Goethe Institut, Casa Amèrica Catalunya i Casa Àsia.

Entre els voluntaris hi ha la Yinlena Xu (17 anys, «gairebé 18»), estudiant de segon de batxillerat tecnològic. Ella presentarà dimarts vinent, dia 16, la projecció de l’anime titulat El himno del corazón, de Tatsuyuki Nagai, vist (i plorat) al festival de Sitges del 2016. «Em fa molta il·lusió presentar aquesta pel·lícula –explica la Yinlena– perquè soc una fan empedreïda de l’animació japonesa. Noto que a Catalunya i, sobretot, a Barcelona, està guanyant molta popularitat. Només s’ha de veure tota la gent que assisteix al Saló del Manga».

ÀLEX MONNER I JOANA BIARNÉS

La programació es completa amb el thriller íntim La propera pell (dilluns, dia 15); l’alemanya El parc dels vidres trencats (dimecres, dia 17); el documental Joana Biarnés, una entre tots (dijous, dia 18), i la francoperuana El soñador (divendres, dia 19). Després de cada projecció hi haurà un debat moderat per l’equip Reteena que, en alguna ocasió, comptarà amb convidats especials: Àlex Monner parlarà de La propera pell i la mateixa Joana Biarnés comentarà la seva pionera tasca com a fotoperiodista.

Notícies relacionades

La Maria diu: «DocsBarcelona va proposar alguns documentals protagonitzats, directament, per gent jove, però amb qui més es van identificar va ser amb Joana Biarnés». I la Claudia afegeix: «La passió amb què explica per què va decidir dedicar-se a l’audiovisual, i la fotografia en concret, els va tocar de ple».

El clímax d’aquest primer Reteena (de «prova i correcció», assegura la Maria) arribarà el dissabte 20, amb una jornada de xerrades i tallers gratuïts a la Fabra i Coats. Amb inscripció prèvia, els adolescents podran aprendre a rodar curtmetratges, fer animació pla a pla o participar en una taula rodona sobre instagramers, youtubers i continguts on line. «Sí, però que consti que no hem portat cap youtuber pel simple fet de ser famós», avisa la Claudia. «¡Tampoc volem potenciar aquesta gent que només diu parides cada dos per tres!».