per a adolescents

La nova recepta de Macedònia

La quarta generació de la formació musical presenta el seu primer disc, 'Estic contenta', al Teatre Victòria aquest diumenge

41542963 60

41542963 60 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Anna, la Noa, la Gina, la Carlota i la Mar formen la quarta generació de Macedònia, el grup musical infantil i adolescent català per antonomàsia i per norma. Les seves cantants –cada una representa una fruita (pinya, kiwi, llimona, mandarina i maduixa)– es renoven cada cinc anys mitjançant càstings on es presenten centenars de nenes. «Ens va costar una mica posar-nos d’acord… però ara totes estem molt contentes amb la nostra fruita», confessa la Mar, que és la maduixa. Aquest any més de mil nenes han competit per formar part de Macedònia. Les elegides han superat fins a tres proves en què havien d’actuar, ballar i cantar. «Has de ser molt riallera i empatitzar molt amb la gent perquè si a un nen li vas amb cara de fàstic, et dirà: ‘Res de res’», apunta la Carlota, la mandarina, sobre les qualitats que han de tenir aquestes fruites musicals.

Totes cinc –dues d’elles són de Girona, una de Barcelona, una d’Arenys de Mar i una altra de Castellbisbal– remarquen la responsabilitat que se’ls presenta ara, després d’haver passat de ser fans del grup a ser-ne les protagonistes. «És una experiència emocionant i estem supercontentes de tirar endavant aquest projecte, i de defensar-lo», comenta l’Anna, la pinya.

La nova generació de fruites és la primera que ha nascut més enllà del 2000, entre el 2004 i el 2005, quan la formació ja feia uns anys que cuejava. Encara que l’esperit segueix sent el mateix, els temps canvien. «El més bonic de Macedònia és que es va adaptant a les noves generacions i als temes actuals», opina la Mar. L’encarregat de renovar la recepta és Dani Coma, ideòleg i director del conjunt. «¡En el primer disc hi havia una cançó titulada Game Boy!», exclama. D’això fa ja 17 anys i la consola de Nintendo ni apareix en els records de les actuals Macedònia. La Carlota obre la ronda de confessions: «¡Jo no sé ni què és!», exclama.

La quarta generació del grup ja ha publicat el seu primer disc, Estic contenta, un treball que suposa l’11è de Macedònia. «Tracta temes molt rellevants, com estar bé amb un mateix, saber demanar perdó, el divorci dels pares, la transsexualitat…», detalla la Mar. Totes les cançons juguen amb el llenguatge per mirar de transmetre el missatge de fons. «El nen i l’adult poden interpretar de manera diferent la lletra», assenyala la Carlota. La posada de llarg de les noves Macedònia es fa avui mateix al Teatre Victòria de Barcelona (a les 12.00 hores). «Dèiem: ‘Ja tenim assajos…’. Però, ¡ostres!, és aquest diumenge», exclama nerviosa una d’elles.

Assajos, concerts i promoció del disc que compaginen amb les seves vides escolars. «Les classes i el treball de l’escola els fem igual, però d’una altra manera», explica la Noa, el kiwi. Per a això, compten amb la complicitat dels professors i, és clar, la implicació dels seus pares. «Sempre ens recolzen, ens donen consells… I ens fan una mica de taxi», diu la Gina, la llimona i la més petita del grup. També els supervisen les xarxes socials, ara que són personatges públics de tan sols 12 o 13 anys. «Quan tenim algun problema a les xarxes socials, ho parlem amb el grup, els pares i el Dani», afegeix Mar.

Un concert de rock

Notícies relacionades

En aquesta nova recepta de Macedònia, els músics tenen més protagonisme tant en les cançons com en els espectacles. «No és un concert d’animació infantil, és un concert de rock, portem banda de rock», subratlla el director del grup. En aquesta nova sonoritat es busca convèncer també els pares. «Si l’han de posar al cotxe, que també els vingui de gust a ells», prossegueix Coma.

Avui comença el camí sobre l’escenari de la nova generació de fruites. Una etapa que saben que durarà cinc anys. «Crec que el més bonic de Macedònia és que s’acaba i que després vindrà una nova generació de nenes que hi posaran les mateixes ganes que estem tenint ara nosaltres. Es tracta d’aprofitar-ho molt», sentencia l’Anna. I després, ¿què? «Doncs a mesura que anem sumant experiències i aprenent, sabrem el que volem fer de grans». 

Temes:

Música Concerts