Globus d'Or: "S'ha acabat el temps", l'emotiu discurs d'Oprah Winfrey

Totes les actrius i actors es van vestir de negre rigorós en senyal de rebuig a l’assetjament denunciat per moltes d’elles. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Oprah Winfrey va fer posar dret tot l'auditori de la 75a edició dels Globus d'Or amb un discurs combatiu i directe contra "els homes poderosos i brutals" que han dominat el món durant molt de temps. "El seu moment ha arribat. S'ha acabat el temps".

Un gran aplaudiment va respondre a les paraules de l'actriu i presentadora, que va rebre el premi Cecil B. de Mille per ser "un exemple a seguir per a les dones i les joves", a més "d'una de les dones més influents del nostre temps", segons l'Associació de la Premsa Estrangera de Hollywood (HFPA).

La també productora i empresària va començar recordant com quan era petita va veure a la tele la cerimònia dels Oscars en què va guanyar Sidney Poitier. Era a la cuina de casa seva i la seva mare tornava en aquell moment, esgotada, de netejar cases.

"Soc conscient que ara hi deu haver alguna nena que veu com jo em converteixo en la primera dona negra a rebre aquest premi", va dir Winfrey, que va voler dedicar el seu premi a aquestes nenes i a les dones que han alçat la seva veu contra els abusos i les injustícies.

Va recordar el cas de Recy Taylor, una dona negra que el 1944 va ser segrestada, violada i abandonada per sis homes blancs que mai van ser condemnats i que va morir fa 10 dies.

I va voler agrair la feina de la HFPA. "Sabem que la premsa és atacada, però és l'entrega de la premsa per fer sortir la veritat a la llum el que impedeix que segueixi creixent la corrupció i la injustícia".

"Parlar i dir la veritat és l'eina més poderosa que tenim tots", va dir la presentadora, que es va declarar especialment "inspirada i orgullosa per les dones que s'han sentit apoderades per parlar de les seves experiències".

Abusos a Hollywood

En concret, per les que aquest any han parlat a Hollywood d'un problema, el dels abusos sexuals, que afecta totes les cultures, els països, els sectors i les races, i que han patit dones que han hagut d'aguantar "anys d'assetjament i maltractament perquè tenies fills per alimentar, factures per pagar i somnis per fer realitat".

"Time's up" (S'ha acabat el temps), va repetir Winfrey."Time's up" Un lema que és el nom d'un fons llançat per més de 300 dones poderoses de Hollywood destinat a ajudar dones menys privilegiades que elles a defensar-se de possibles abusos sexuals en l'entorn laboral.

I es va mostrar esperançada per la capacitat dels éssers humans de "mantenir viva l'esperança d'un demà millor fins i tot en les nits més fosques".

"Un nou dia"

"Tenim al davant un nou dia i quan finalment aparegui aquest nou dia serà gràcies a moltes dones, moltes de les quals són en aquesta sala, i molts homes magnífics que lluitaran units per garantir que s'arribi el moment en què ningú hagi de dir, mai més, 'jo també' (Me too)", va acabar Winfrey davant un auditori que es va posar dret, emocionat.

Un discurs apassionat que tothom esperava d'un símbol com Oprah Winfrey, que va resumir amb les seves paraules la postura de les actrius de Hollywood sobre un escàndol que va començar amb les acusacions contra el productor Harvey Weinstein però que s'ha estès a molts noms i sectors.

Notícies relacionades

Candidata a l'Oscar i al Globus d'Or pel seu paper a El color púrpura (1985)El color púrpura, Winfrey va rebre el 2012 el premi Jean Hershot de l'Acadèmia de Hollywood per la seva tasca humanitària.

I en aquesta ocasió va recollir el Cecil B. DeMille, un reconeixement que han rebut en edicions anteriors artistes com Meryl Streep, Denzel Washington, George Clooney, Woody Allen, Jodie Foster, Morgan Freeman i Robert De Niro.