PREMIS LITERARIS

El Nadal es posa tendre

Alejandro Palomas guanya el veterà guardó amb 'Un amor', una novel·la familiar carregada de sentiments

El periodista Antoni Bassas obté el Pla gràcies a les memòries 'Bon dia, són les vuit!'

3
Es llegeix en minuts
Elena Hevia

Els guanyadors dels premis Nadal i Pla no podien ser més diferents entre si, encara que tots dos siguin barcelonins. El modest i entranyable Alejandro Palomas i l’estrella periodística Antoni Bassas, respectivament. Palomas (Barcelona, 1967), escriptor bilingüe, amb les seves novel·les Una mare, Un fill i Un gos, s’ha anat fent un lloc lentament entre els lectors que aprecien les seves novel·les de bons sentiments sense ostentacions i ara prossegueix en el seu quotidià i molt reconeixible univers amb Un amor, la novel·la guanyadora que aquest dissabte, nit del dia de Reis, es va presentar sota el títol Un país con tu nombre, i el pseudònim de Mara Salvador.

    

Descobert l’autor, Palomas, va recollir el guardó del Nadal, visiblement emocionat, i va dedicar el premi, dotat amb 18.000 euros, a la seva família literària (Carmen Kurtz i Carmen Laforet «que fa 74 anys va fer saltar la banca de la literatura espanyola guanyant el primer Nadal»)  i a la seva família pròpia. 

FAMÍLIA DE FICCIÓ

No és un secret que la família de ficció de la trilogia (amb l’afegit d’aquesta última novel·la) formada per la mare, Amalia; les filles, Silvia i Emma, i el fill, Fer, està directament inspirada en la de l’escriptor. «Sense vosaltres jo no hauria pogut arribar fins aquí». En aquest treball la trama gira al voltant dels preparatius del casament de la filla mitjana, Emma, que Amalia, la mare, prepara amb molta dedicació i afecte. A la novel·la torna a brillar aquest personatge, que ha proporcionat a Palomas tantes alegries, i naturalment a la tradicional gala de l’antic Hotel Ritz, avui Palace, no hi va faltar per part de l’autor una emocionada menció a la seva pròpia mare, a les seves germanes i, naturalment, al seu gos, Rulfo, que la nit de Nadal va complir 13 anys i mig i al qual va dedicar tot el seu amor amb un emocionat «t’estimo molt». 

  

 L’Amalia de la novel·la és d’aquella mena de mares que fan hores extres com a tals. Ho dona tot pels seus fills i té sempre a punt la ironia. L’harmonia inicial, no obstant, perilla quan una terrible coincidència amenaça com una bomba la futura felicitat. No s’esperin grans sorpreses o drames desaforats, a Palomas li interessa sobretot el dibuix amable dels personatges i de les petites situacions de cada dia. 

    

L’escriptor ha simultaniejat la seva feina com a novel·lista amb ficcions juvenils que han sigut també molt ben rebudes pels lectors adults. És el cas d’Un fill que publicada simultàniament en català i en castellà va rebre el 2016 el Premio Nacional de Literatura Infantil y Juvenil. També és traductor d’autors clàssics com Willa Cather, Jack London i Ca­therine Mansfield, a més de  contemporanis com la britànica i destacada membre de la comunitat LGBT, Jeanette Winterson, una autora amb la qual s’identifica, especialment en la claredat de la seva escriptura. 

    

El to més reivindicatiu i polític de la nit, en línia processista, el va posar Antoni Bassas, que va dedicar el seu premi molt especialment a quatre «homes de pau, injustament empresonats, com són Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez». El llibre de memòries periodístiques guanyador, Bon dia, són les vuit!, passa revista a la seva trajectòria al programa El matí de Catalunya Ràdio, el més icònic de la seva llarga trajectòria, amb el qual va ser líder d’audiència durant 14 anys i d’on es va acomiadar, amb molt bombo mediàtic, el 2008 per desavinences amb la direcció de la cadena. Després del seu pas com a corresponsal a Washington per a TV-3, va tornar a Catalunya el 2013 per integrar-se a l’equip directiu del diari Ara.

Notícies relacionades

    

A diferència del Nadal, que és exclusiu per a novel·les, el Pla, en llengua catalana i dotat amb 6.000 euros, està obert a tots els gèneres. Per això el llibre memorialístic de Bassas hi ha tingut cabuda, com al seu moment també la van tenir els llibres dels periodistes Lluís Foix, Aquella porta giratòria, i Rafel Nadal, Quan érem feliços