FESTIVAL MIL·LENNI

Estrella Morente i Ainhoa Arteta, alquímia singular al Palau

La 'cantaora' flamenca i la soprano lírica uneixen les seves poderoses veus per reinterpretar el repertori de Nadal a '¡Que suenen con alegría!'

zentauroepp39553205 ainhoa arteta170804231514

zentauroepp39553205 ainhoa arteta170804231514

4
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Dues poderoses veus s’han unit per insuflar nova vida a cançons de la tradició popular. La soprano basca Ainhoa Arteta i la cantaora granadina Estrella Morente exploren nadales i coplas, tangos i alguna sorpresa aportant cadascuna la seva experiència en la lírica i el flamenc, respectivament. Totes dues estan vivint un moment dolç, amb el reconeixement del públic i la crítica, una maduresa brillant i molta sintonia entre totes dues, com podran comprovar els que assisteixin al concert que ofereixen avui al Palau de la Música Catalana, dins de la programació del Festival Mil·lenni. «Posem els nostres cors al servei de la música com dues artistes que s’admiren i comparteixen el llenguatge universal de la música», afirmen.

Alquímia, segons la Real Academia Española (RAE), és una «transmutació meravellosa i increïble». Això és precisament el que esperen aconseguir a l’unir les seves veus totes dues artistes, cadascuna des de la seva sensibilitat i personalitat. El cert és que entre totes dues ha sorgit una connexió especial.

«A més de ser una de les veus líriques més importants que tenim al nostre país, Ainhoa ha sigut un descobriment com a persona. ¡És una delícia! Per mi és més important el cor i la bondat de les persones que la seva condició artística», comenta la gran del clan Morente, una família que respira art per tots costats. Van iniciar la gira ¡Que suenen con alegría! el dia 20 passat al Teatro Villamarta de Jerez i acabaran demà al Teatro Cervantes de Màlaga.

Juntes interpreten, entre altres, la Canción de cuna para un niño sin cuna, la Bulería de los Reyes Magos, la Nana de Jerez i nadales com Noche de paz i el tradicional Adeste fideles, en llatí. Per la seva part, Arteta també cantarà un tema del cançoner basc, Hator hator, així com Balada del niño Jesús i La Virgen se está peinando.

El concert obre a duo amb una cançó d’un nen sense bressol que Federico García Lorca va recollir del cançoner popular i va interpretar La Argentinita. A partir d’aquí indagaran juntes o per separat en peces més líriques, flamenques o clàssiques. «Els nostres mons han encaixat no només en l’àmbit musical sinó també en el personal. Fins i tot els nostres músics han connectat tant que deixem la porta oberta a portar aquest diàleg universal més enllà i explorar nou repertori», avança la cantaora, encantada amb l’experiència. «La gira està resultant entranyable, familiar i amena».

Estrella disfruta d’aquests concerts, sobretot perquè ha trobat en Arteta una espècie d’ànima bessona. Totes dues s’admiren mútuament i no només com a professionals. «La part humana és la més important perquè si ets bona persona i no ets bon artista tens possibilitats de tirar endavant. Al revés, si ets molt bon artista i no vals com a persona, per a mi no vals un duro», declarava Estrella fa poc abans de la seva última visita al seu estimat Palau de la Música en la inauguració del festival ¡De Cajón!

Repertori tradicional

Ara torna amb un altre tipus de repertori en què assumeix la responsabilitat de cantar en llatí Adeste fideles. «He après moltíssim amb Ainhoa. El seu carinyo i la seva proximitat m’han ajudat en aquest nou repertori. Tant ella com jo ens hem hagut d’adaptar per cantar juntes. Ainhoa m’ha ajudat amb certes maneres de projectar la veu i jo he compartit amb ella alguns deixos que sap brodar perquè té un art meravellós i és espanyola. Ella és del nord, jo del sud, però totes dues ens sentim espanyoles i valorem l’enorme riquesa cultural del nostre país».

Notícies relacionades

Arteta està tan orgullosa com la seva companya d’apostar per un repertori propi basat en la tradició, al qual aporten un toc de modernitat a través d’uns arranjaments i una posada en escena especial. «Aquest projecte és molt emocionant», va admetre Arteta en la presentació de la gira. Ella ha confessat que disfruta amb l’esperit nadalenc. «Per Nadal s’ajunten les famílies, les experiències i, normalment, per Nadal parlem molt des de l’ànima. Aquest concert va molt d’això, per això m’agrada cantar amb Estrella, perquè canta des de l’ànima i aquesta és la veritat del cant i d’un artista, la que comunica sense trampa amb l’oient». I Morente, rememorant el que va dir el seu pare, el gran Enrique Morente, afirma: «Tant de bo tots ens abracéssim, perdonéssim i fóssim més afectuosos i atents amb els altres no només per Nadal sinó tot l’any».

En aquesta ocasió, les dues dives compten amb Lucía Moreno al piano, Santiago Lara a la guitarra, el multiinstrumentista Diego Villegas, Antonio Corrales al contrabaix i Eduardo Aguirre de Cárcer a les percussions, a més del tocaor Montoyita, Antonio Carbonell i Pedro Gabarre. Aurora, la mare d’Estrella, ha fet el vestuari per a la seva filla. «Ella em coneix millor que ningú i, a més de pintora i escultora, té un do per dissenyar. És una sort comptar amb ella».