RECORD D'UNA LLEGENDA

Un any sense Carrie Fisher, la llegendària princesa Leia

El 27 de desembre es compleix el primer aniversari de la mort de l'actriu, amb el seu últim treball, 'Star Wars: Els últims Jedi', arrasant als cines

Un any sense Carrie Fisher, la llegendària princesa Leia

TRACEY NEARMY (EFE)

4
Es llegeix en minuts

Un any després de la mort de l'actriu Carrie FisherCarrie Fisher, els fans de 'Star Wars' conserven molt present el record de la princesa Leia mentre que el públic general ha redescobert la figura d'una carismàtica dona que va viure la seva vida de cara i amb total valentia.

La recent estrena de 'Star Wars: Els últims Jedi' 'Star Wars: Els últims Jedi', amb l'última aparició al cine de Carrie Fisher, ha culminat un any de nombrosos homenatges a l'actriu, que va morir als 60 anys a Los Angeles el 27 de desembre quatre dies després de patir un infart en un avió.

El destí guardava un pervers gir final ja que només un dia després de la mort de Fisher va morir la seva mare Debbie ReynoldsDebbie Reynolds, la inoblidable i alegre protagonista de 'Cantant sota la pluja' (1952).

Carrie Fisher, en un fotograma de 'Star Wars: Els últims Jedi'

La mort de Fisher no va alterar els plans de 'Star Wars: Els últims Jedi', el vuitè episodi de la famosa saga galàctica ideada per George Lucas, ja que l'actriu ja havia finalitzat les seves escenes en aquesta cinta. Així, la promoció i la mateixa pel·lícula es van convertir en un testament fílmic de l'artista, tant que als crèdits del llargmetratge es pot llegir la següent dedicatòria: "En record afectuós de la nostra princesa Carrie Fisher".

De ser la rebel princesa i l'única dona amb pes en la trilogia original, Fisher va passar en els nous films de 'Star Wars' a ser la general Leia Organa, que encarna la serena esperança de la Resistència i que, d'alguna manera, apadrina tota una sèrie d'heroïnes que lluiten contra el Costat Fosc. Daisy Ridley com a Rey n'és la màxima exponent, però també altres com Laura Dern (Holdo) o Kelly Marie Tran (Rose) han contribuït que l'univers de 'Star Wars' sigui saludablement més femení i divers.

Amb el privilegi de ser la pionera i el primer reflex natural per a les fans de 'Star Wars', la memòria de Fisher va ser protagonista a la Star Wars Celebration d'Orlando, la gran convenció dedicada a explorar tots els racons de la saga.

"Era brillant i òbviament tots la trobarem a faltar. Però sempre serà la princesa que va assumir el comandament i mai va retrocedir (...). Sempre estava ajudant els altres a sortir dels embolics que havien creat. L'estimarem per sempre més", va dir George Lucas en un dels actes.

"Seria molt fàcil deixar-se consumir per la pena. Deixeu-me explicar-vos que ara quan vaig a dormir no hi ha un dia en què no pensi en ella", va assenyalar un emocionat Mark Hamill.

Mark Hamill, Carrie Fisher i Harrison Ford, en un descans de la gira de promoció de 'Star Wars' / GETTY IMAGES / STEVE LARSON

La mort de Fisher va capgirar les idees de 'Star Wars' per al futur, segons va revelar la presidenta de Lucasfilm, Kathleen Kennedy, que contemplaven que l'actriu fos l'estrella del novè episodi, després que Harrison Ford (Han Solo) fos el centre de la setena part i Mark Hamill (Luke Skywalker) fos l'eix del vuitè film.

Dona valenta i independent

Però més enllà de 'Star Wars', el públic va redescobrir aquest any l'enorme i singular personalitat de Fisher: una dona molt independent, valenta i amb un gran sentit de l'humor, però que també va patir molt per la seva addicció a les drogues i per patir trastorn bipolar. La intèrpret va afrontar amb moltíssima transparència els seus problemes en llibres com 'Wishful Drinking' (2009) o a la pel·lícula 'Postals des de Hollywood' (1990), amb guió, firmat per Fisher, que estava inspirat en la seva volàtil relació amb la seva mare Debbie Reynolds. Malgrat les dificultats, l'actriu va fer gala d'un humor sorneguer per riure's de si mateixa fins a l'últim minut: les seves cendres van ser dipositades en una urna amb forma de pastilla de Prozac.

Carrie Fisher, amb el seu gos Gary, el 31 de maig del 2016 amb la figura del museu de cera de Madame Tussaud, a Londres, que la representa com a ostatge de Jabba / BEN QUEENSBOROUGH / REX / SHUTTERSTOCK

La valentia de Fisher la va elevar com a icona del feminisme i, durant les marxes de les "Marxes de les Dones" que al gener van recórrer els Estats Units contra el president Donald Trump, va ser habitual veure cartells amb la cara de l'artista cridant a la rebel·lia i la resistència. I després del terrible escàndol sobre les agressions sexuals a Hollywood, també es va saber que dècades enrere, i després de conèixer que una amiga guionista havia sigut assetjada per un productor, Fisher va enviar a aquest executiu una llengua de vaca en una capsa per advertir-lo de les conseqüències que seguís amb aquests comportaments.

Notícies relacionades

Ja fos per la seva nominació pòstuma a l'Emmy per la sèrie 'Catastrophe' o per l'èxit de vendes del seu llibre de memòries 'The Princess Diarist', l'esperit de Fisher va seguir molt viu el 2017, encara que potser l'homenatge més sincer i íntim va ser el del documental "Bright Lights".

Estrenat a poques setmanes de la mort de Fisher i Debbie Reynolds, 'Bright Lights' bussejava amb molta tendresa en la tant convulsa com estreta relació entre mare i filla.