L'APARADOR ANUAL DE LA CANÇÓ D'AUTOR

Barnasants passa al contraatac

El festival cita Manuel Vázquez Montalbán i posa el focus en el pensament crític en una 23a edició que acollirà un centenar de concerts a partir del 26 de gener

El programa inclou presentacions de disc de Roger Mas, Kepa Junkera i Jabier Muguruza, un homenatge a Ramon Muntaner i recitals de figures internacionals com Giovanna Marini, Liliana Herrero i Zebda

zentauroepp41379774 icult lucio mantel171220201640

zentauroepp41379774 icult lucio mantel171220201640

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Barnasants agafa impuls per alçar-se una vegada més com el gran aparador de la cançó d’autor: més d’un centenar de concerts alimentaran la 23a edició del festival, que inaugurarà Joanjo Bosk el divendres 26 de gener al Teatre Joventut, de l’Hospitalet de Llobregat, i es desplegarà al llarg de gairebé tres mesos. Un Barnasants que dedica àmplies parcel·les a les escenes argentina, italiana i basca, i que convida a mirar la realitat arran de terra acollint-se a una cita a Manuel Vázquez Montalbán: «Inútil cosmonauta el que contempla les estrelles per no veure les rates».

Amb aquest eslògan, la mostra posa el focus, com és costum, en l’escena dels Països Catalans obrint a partir d’aquí l’enquadrament a altres cultures. L’Argentina emergeix com a país convidat amb Liliana Herrero, Sandra Rehder, Lucio Mantel, Ana Archetti i fins a 14 veus. I d’Itàlia procedeix Giovanna Marini, trobadora que es va donar a conèixer als anys 60 a través del disc col·lectiu de culte Le canzoni di bella ciao, així com Bobo Rondelli, Matteo Fiorino i altres cantautors, tots ells enquadrats en el cicle Cose di Amilcare.

Presentació de disc

Del centenar d’actuacions, una cinquantena corresponen a presentacions de treballs discogràfics. Hi ha Roger Mas, amb l’estrena de Parnàs a l’Auditori (16 de març), així com les novetats, a l’auditori Barradas de l’Hospitalet, de Jabier Muguruza (2 de febrer) i Ruper Ordorika (4 de març). Per aquell escenari passaran també Joaquín Carbonell (18 de febrer), Uc (18 de març) i Artur Gaya amb el Tren Seeger (22). Pel de Luz de Gas, Albert Fibla (2 de febrer), Joan Masdéu (16), Enric Hernàez (3 de març), Montse Castellà (24) i el tancament del festival amb Les Kol·lontai (14 d’abril), així com una destacada presència internacional, la del grup occità Zebda (6 d’abril).

Una producció expressa d’aquesta edició serà Cançó de carrer, un homenatge al retirat Ramon Muntaner en què prendran part Joan Isaac, Enric Hernàez, Roger Mas, Sílvia Comes Coses, al Joventut. En aquest mateix escenari recalarà Pep Gimeno Botifarra amb Pau Cháfer (16 de febrer) i el concert Cançons de les revoltes del 68, amb Joan Isaac i diversos convidats (7 d’abril).

Notícies relacionades

L’Auditori acollirà concerts com els de Pedro Burruezo (9 de febrer) i Jordi Lanuza, d’Inspira (9 de març), així com el tancament de la gira Càntut, de Carles Belda Sanjosex (3 de febrer). I entre les altres places integrades en el festival hi ha el Harlem Jazz Club, amb Ivette Nadal Caïm Riba (2 de març); el Centre Artesà Tradicionàrius, per on passaran Kepa Junkera (8 de febrer) i Xavier Baró (6 d’abril), i el Casinet d’Hostafrancs, que acollirà Cesk Freixas (4 de febrer), Ángel Petisme (18 de març) i Guillem Roma (25).

Una graella carregada per a un Barnasants «complicat per la situació que viu el nostre país», va assenyalar ahir, en la presentació de la mostra, el seu director, Pere Camps, per a qui «una programació és un acte de sobirania». L’actual intervenció de la Generalitat de Catalunya (institució que hi aporta 75.000 euros dels 400.000 totals de pressupost), no ha portat, per ara, problemes inesperats a la cita, que es regeix per un conveni trianual que li dona «una certa estabilitat», encara que Camps no es va tallar al titllar de «mesura de represàlia i xantatge» l’IVA de sobte exigit per l’Estat a determinades institucions i programadors. Però passi el que passi, el festival «posa proa al seu 25è aniversari, el 2020».