MIRADOR

'Star Wars' hi ha estat sempre

Les últimes dècades han aparegut sagues magnífiques, però cap ha aconseguit el mateix que 'Star Wars': sorprendre, emocionar, meravellar, unir i, sí, a vegades fer enfadar tantes generacions seguides

1
Es llegeix en minuts
jgarcia41286529 icult pelicula star wars los ultimos jedi171214132114

jgarcia41286529 icult pelicula star wars los ultimos jedi171214132114

Fa uns dies emetien a la televisió L’Imperi contraataca (1980) i la meva filla d’un any, que encara no ha demostrat gaire interès per les pantalles, es va quedar uns minuts embadalida. Més enllà de la il·lusió que em va fer perquè soc la seva mare i, lògic, m’emociono quan els meus fills al·lucinen amb una pel·lícula (sobretot si és bona), aquest detall em va portar a pensar dues coses.

Notícies relacionades

Una és un pensament recurrent: les pel·lícules grans, les realment immenses, et llancen una espècie d’encanteri. És igual si les has vist mil vegades o si, com la meva nena, les descobreixes per primera vegada: perds la noció del temps veient-les. L’altra tenia a veure amb Star wars. De cop vaig veure clar per què li perdono tot a la saga. Al llarg dels anys, i suposo que com tothom, he al·lucinat amb algunes entregues, m’he enfadat amb altres, he viscut sorpreses i decepcions i m’he replantejat cíclicament les que em van agradar i les que no (fins i tot he canviat d’opinió sobre algunes). També he discutit i he escrit sobre el que tocava en cada moment: respecte o no a l’original, enrenou digital, crisi d’idees, directors amb o sense personalitat, nostàlgies bones i perjudicials, estancament i aires renovats… I intueixo que també com tots, alguna vegada he sentit que la maquinària promocional de Star wars m’arrossegava.

No obstant, cada vegada que arriba una nova entrega m’oblido de tot el que és dolent. La clau està en aquest gest quotidià que em va emocionar. Les últimes dècades han aparegut sagues magnífiques, però cap ha aconseguit el mateix que Star wars: sorprendre, emocionar, meravellar, unir i, sí, a vegades fer enfadar tantes generacions seguides. Vaig descobrir L’Imperi contraataca de petita i, coincidint amb l’estrena de Star wars: Els últims Jedi,Star wars: Els últims Jedi descobreixo la meva filla descobrint-la. Star wars ha estat i estarà aquí sempre. Per això li perdono tot. Per això entenc la pel·lícula de Rian Johnson com l’esdeveniment que és.