L'ESPERAT RETORN A L'UNIVERS GALÀCTIC

¿Qui és qui a 'Star Wars. Els últims Jedi'?

Una guia de personatges de l'esperada vuitena entrega de la saga galàctica, que arriba aquest divendres a la cartellera

6
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire / Julián García

¿Existeix el massa quan es tracta d'una bona cosa? L'any passat, The Walt Disney Company (actual propietària de Lucasfilm) va anunciar el seu pla d'estrenar una entrega de Star Wars Star Warscada any, fins a la fi del món, ens imaginem. El 2016 vam tenir la pel·lícula d'antologia Rogue one i aquest any, per si no ho sabeu, hi ha seqüela de la saga principal: Els últims Jedi, estrena estel·lar d'aquest divendres, o dijous, si sou dels que s'escapen a la 'première' de matinada.

És bastant difícil perdre's en la genealogia i la mitologia passada per Lucas a mans d'un nou equip liderat per Kathleen Kennedy, actual presidenta de Lucasfilm. En essència, Star Wars segueix sent una història del bé contra el mal i fills que paguen pels pecats dels pares i/o els repeteixen. Només canvien els noms: el que abans va ser l'Imperi i els Sith (a la inversa, si seguim la línia cronològica) ara és el Primer Orde. El que abans va ser l'Aliança Rebel ara és la Resistència, liderada per la general Leia Organa. El que va ser l'Estrella de la Mort va ser una altra Estre… Perdó, la base Starkiller.

Però tampoc va malament un curset de repàs i actualització, encara que només sigui per entretenir la tensa espera fins dijous/divendres. A sota recordem els 10 personatges principals de la saga; alguns ja coneguts i en molts casos convertits en favorits dels fans, altres afegits en l'entrega dirigida per Rian Looper, segons les primeres reaccions un espectacle emocionant que, per sort, prescindeix de l'excessiva reverència al model original dels 70-80 i s'atreveix a tastar nous sabors.

El risc en un negoci com Star Wars sempre serà limitat (no oblidem l'acomiadament de Phil Lord i Christopher Miller de l'spin-off de Han Solo per les sempiternes "diferències creatives"), però hi ha veus que asseguren que realment Els últims Jedi no és L'imperi contraataca redux; i que, de fet, no s'assembla a cap entrega de la saga. Aviam doncs:

Rey (Daisy Ridley)

Una part important d'aquesta trilogia és el redescobriment del poder de la Força, tant negatiu com positiu. A El despertar de la força, la jove ferrovellera Rey usava un truc mental per fugir de les urpes de Kylo, a qui més tard fulminava en un duel d'espases làser. Rey apunta alt com a jedi, i hi ha excitació per veure com se'n surt després de segurament rebre classes de Luke. En una parada lectiva, Daisy Ridley ha tingut temps per viatjar a l'Orient Express de Kenneth Branagh.


Luke Skywalker (Mark Hamill)

Per a J. J. Abrams, director d'El despertar de la força, "era molt atractiva la idea que aquest personatge que tots coneixem fos descobert per algú nou, una jove heroïna". Aquesta nova trilogia és un clar traspàs de poders a una nova generació de personatges, però abans cal acomiadar amb honors els antics. Skywalker/Hamill tindrà més protagonisme a la segona part, després d'aparèixer breument al final de la primera, quan Rey visitava el vell heroi a Ahch-To per tornar-li la seva antiga espasa làser.


General Leia Organa (Carrie Fisher)

Els crèdits d'Els últims Jedi acaben amb el missatge "A la nostra princesa Carrie Fisher', en el que promet ser un moment emotiu d'aquells que encongeixen l'ànima. Com tothom sap, l'actriu va morir el desembre de l'any passat mentre viatjava de Londres a Los Angeles, quan ja havia rodat les seves escenes. A Els últims Jedi, la General Leia Organa, llegenda immortal de la saga, haurà de fer front a la mort de Han Solo i la perdició del seu fill, Kylo Ren, en el revers fosc de la força. Serà dur. 


Kylo Ren (Adam Driver)

El malvat més carismàtic (i per descomptat, el més emocore) de la nova saga, amb permís del general Hux i la capitana Phasma; no incloem en aquesta llista el massa digital líder suprem Snoke. Està molt bé estimar els teus avis, però si el teu avi és Darth Vader, aquesta idea ja resulta més problemàtica. Fanàtic del costat fosc, Ren va empalar el seu pare en l'anterior entrega, però no va poder amb Rey i va fugir amb Hux mentre la Resistència volava la base Starkiller.


Poe Domeron (Oscar Isaac)

Nombrosos fans de la sèrie van observar que la relació d'amistat entre el pilot Poe Dameron (Oscar Isaac) i el soldat d'assalt Finn (John Boyega) a El despertar de la força podia ser alguna cosa més que amistat. A l'espera de confirmació de lo que podria ser una gran notícia, lo que sembla clar és que Dameron tindrà un rol més destacat que en el film anterior com a coratjós líder de l'esquadró de pilots de X-Wing. A l'espera d'Annihilation, podem veure aquests dies Oscar Isacc en l'estrenada fa poc Suburbicon.   


Finn (John Boyega)

Durant l'emboscada a Jakku que pràcticament obria El despertar de la força, el soldat d'assalt FN-2187 desistia de disparar i acabava escapant-se de l'Exèrcit amb l'ajuda de Poe Dameron, que va ser qui el va batejar com a Finn. Alguns voldrien veure'l com a jedi, però, com ha reconegut l'actor John Boyega, les regles no escrites de Star Wars diuen que només un personatge pot desaparèixer i entrenar-se. Home de recursos, Boyega ha brillat aquest any com el guàrdia de seguretat contrariat de Detroit.


Rose Tico (Kelly Marie Tran)

Un dels nous personatges de la saga és Rose Tico, membre de l'equip de manteniment dels caces de la Resistència que acabarà sent companya de Finn (John Boyega), que, ho recordareu, quedava greument ferit per un sabre làser de Kylo Ren al final d'El despertar de la força. Per interpretar el paper, Rian Johnson buscava "algú a qui un no necessàriament s'imagina com un gran heroi de Star Wars", i el va trobar, després d'exhaustius càstings, en la desconeguda (fins ara) actriu d'origen vietnamita Kelly Marie Tran.


DJ (Benicio del Toro)

No sabem si a Els últims Jedi hi haurà escena de rave (Déu nos en guard: encara tenim malsons amb la de Matrix Reloaded), però el cas és que el personatge de Del Toro es diu DJ, en el que també podria ser, però segurament no és, un gest a Padres forzosos. Segons Rian Johnson, aquest antic soci de Maz Kanata tindrà un paper clau en la batalla entre el Primer Orde i la Resistència. Algunes informacions el descriuen com un slicer, o un hacker del món Star Wars.


Amilyn Holdo

Notícies relacionades

Any gran per als fans de Laura Dern. Després d'interpretar la irresistible Diane en el retorn de Twin Peaks i la insofrible Renata Klein a Big little lies, l'actriu s'incorpora a l'elenc de Star Wars com a Amilyn Holdo, vicealmirall de la Resistència i amiga pròxima, molt pròxima, de la general Leia Organa. Carisma i estil (quins cabells de color lila) per a un personatge a qui les exhaustives guies galàctiques defineixen com a perspicaç i extravagant, com no podia ser d'una altra manera tractant-se de Laura Dern.


Els porgs

Són les criatures peludes cridades a exercir com a alleujament còmic d'Els últims Jedi. S'haurà de veure si estan a l'altura de, diguem, R2D2, o la baixesa dels Ewoks i Jar Jar. Segons ha transcendit, els porgs viuen a Ahch-To, conegut en el món real com les illes Skellig. I en aquest racó irlandès s'hi poden trobar frarets, ocells de cara simpàtica que van donar peu a aquestes noves bestioles. "Tampoc és que siguin gaire importants per a la història", va explicar Rian Johnson a Yahoo. Alguns fans dormen millor des d'aleshores.