GUARDÓ

Lubaina Himid guanya el premi Turner

L'artista de Tanzània, de 63 anys, és una figura clau en l'anomenat "moviment negre" de les arts

zentauroepp41206925 winner of turner prize 2017 lubaina himid poses with one of 171206165956

zentauroepp41206925 winner of turner prize 2017 lubaina himid poses with one of 171206165956 / Danny Lawson

1
Es llegeix en minuts

Lubaina Himid, de 63 anys i nascuda a Zanzíbar (Tanzània), es va convertir ahir en la nova guardonada amb el premi Turner, el reconeixement més important del Regne Unit en qüestions d’art contemporani. I es va convertir, també, en la primera dona de raça negra i l’artista de més edat a aconseguir-lo. El Turner es va fundar el 1984 per fomentar talents emergents i era només per a menors de 50 anys fins al 1991. Els altres tres nominats són el britànic jamaicà Hurvin Anderson, de 52 anys; l’alemanya Andrea Buttner, de 45, i la palestinoirlandesa Rosalind Nashashibi, de 43. Aquests rebran 5.000 lliures (5.600 euros) pel reconeixement mentre que Himid s’emportarà 25.000 lliures (28.300 euros). 

Segons Alex Farquharson, president del jurat i director de la Tate Britain de Londres, l’artista té un «enfocament generós i exuberant de les arts plàstiques» i en els seus treballs «combina la sàtira amb un sentit de la teatralitat». L’acta destaca també «la vitalitat» de la seva obra i «la serietat dels assumptes que tracta». No en va, Himid és una figura clau en l’anomenat «moviment negre» i les seves peces, muntatges en diferents formats, són, entre altres coses, «el llegat del colonialisme i les diferents formes que pren el racisme», a judici de Farquharson.

En nom de moltes

Notícies relacionades

L’artista, que fa classe a la Universitat de Lancashire (Regne Unit), es confessa «sorpresa» pel guardó, perquè la seva obra colorista i reivindicativa ha sigut oblidada per la crítica en nombroses ocasions. I afirma que sent que guanya el premi «en nom de moltes persones». Tant en el de la gent que l’ha «recolzat tots aquests anys» com en el de «totes les dones negres que han sigut nominades i no han guanyat». Els diners del guardó, apunta, els destinarà a ajudar altres artistes i, potser, a comprar-se «un parell de sabates noves».

Tant Himid com la resta de nominats al premi Turner d’aquest any són autors amb un treball que traspua un elevat contingut social i polític, ja que les seves peces parlen d’assumptes rellevants de l’actualitat, com el racisme i la pobresa. 

Temes:

Art Dones