CONFLICTE PATRIMONIAL

L'Audiència d'Osca confirma la sentència que ordena tornar els béns de Sixena

El Museu de Lleida recorrerà la decisió i apunta que, si cal, arribarà fins al Suprem per impedir el trasllat

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Amb un notable sentit de l’oportunitat, l’Audiència Provincial d’Osca va ratificar ahir la sentència del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 que ordena el retorn a Aragó de les 44 peces del monestir de Vilanova de Sixena que estan dipositades al Museu de Lleida per considerar que el conjunt patrimonial del cenobi constitueix «un tot indivisible». L’Audiència Provincial desestima d’aquesta manera els recursos presentats fa més de dos anys per la Generalitat de Catalunya, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i el Consorci del Museu de Lleida, i fa pública aquesta decisió a penes tres dies després que el ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, emparant-se en l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, donés ordre d’executar la sentència i procedir conseqüentment al trasllat de les obres.

En una sentència datada l’abril del 2015, el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 d’Osca va declarar nul·les les adquisicions, realitzades entre el 1983 i el 1992, de 97 peces d’art sacre pertanyents al monestir de Sixena; d’aquestes, les 51 que eren al MNAC ja van ser traslladades en el seu moment a Sixena en compliment d’una sentència provisional. La Generalitat, no obstant, es resistia fins ara a tornar les 44 obres que custodia el Museu de Lleida (es desconeix el parador de les altres dues peces en litigi) al·legant, entre altres motius, que l’Audiència Provincial no havia resolt encara els recursos interposats i la sentència, per tant, no era definitiva.

Perfecta sintonia

En tot just una setmana, la situació ha fet un gir espectacular. El jutjat d’Osca va aprofitar l’aplicació de l’article 155 per requerir a Méndez de Vigo que, com a responsable últim del Departament de Cultura de la Generalitat, activés la devolució dels béns en disputa. Una instrucció a la qual el ministre va decidir donar compliment dimarts passat i «immediatament» es van donar instruccions als òrgans competents de la conselleria perquè preparessin el trasllat.

En perfecta sincronia amb l’ordre ministerial, l’Audiència d’Osca va ratificar ahir la sentència perquè entén que les obres d’art sacre formen «un tot indivisible» amb el conjunt del monestir, que va ser declarat monument nacional el 1923 i estava, per tant, catalogat per l’Estat abans que els béns del cenobi passessin a formar part del patrimoni artístic català.

La via del Suprem

Després de la sentència de l’Audiència Provincial, les parts implicades tenen 20 dies per interposar recursos de cassació i d’infracció processal en aquesta mateixa seu judicial. L’alcalde de Lleida, el socialista Àngel Ros, ja va anunciar ahir que el Consorci del Museu de Lleida recorrerà la sentència i no descarta arribar fins al Tribunal Suprem. «Preparem un recurs de cassació davant la mateixa Audiència Provincial i, en cas que no fos acceptat o no s’atenguessin les nostres raons, que creiem que s’ajusten a dret, encara tenim el recurs de cassació davant del Suprem», va afirmar.

Notícies relacionades

Ros va subratllar que l’alt tribunal «és competent i especialment qualificat en temes de patrimoni, com ja s’ha demostrat en diverses ocasions», i va insistir a demanar al ministre de Cultura que apliqui el criteri de prudència mentre hi hagi recursos presentats i la resolució no sigui ferma.

Méndez de Vigo, per la seva part, es va limitar a dir que acata la decisió judicial, però va rebutjar analitzar el contingut de la decisió. «Jo no entro en el contingut de les decisions judicials, jo les acato i les compleixo. [...] Respecte a si les obres han de ser allà o no, això és una controvèrsia en la qual cadascú pot opinar el que vulgui, jo no opino res». El ministre ja havia sol·licitat una relació dels objectes, la seva ubicació i estat de conservació: «El jutge em demana que faci una sèrie de coses i jo he començat a fer-les», va apuntar.