Escàndol sexual a Hollywood

Uma Thurman a Harvey Weinstein: "No et mereixes ni una bala"

L'actriu trenca el silenci i confirma que també va ser víctima dels abusos del productor

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

En l’huracà que castiga Hollywood des que, a principis d’octubre, va esclatar l’escàndol sexual protagonitzat per un dels popes de la producció cinematogràfica, Harvey Weinstein, hi ha una damnificada més a la llarga llista de dones agredides que no havia obert la boca i que pel que es veu té molt a explicar. Es tracta de l’actriu Uma Thurman, protagonista de fins a set pel·lícules produïdes per Harvey Weinstein, incloses les dues entregues de les violentes Kill Bill i de Pulp Fiction, totes dues sota les ordres de Quentin Tarantino.

Thurman va trencar el seu silenci aprofitant el Dia d’Acció de Gràcies, dijous passat. L’actriu va escollir aquesta data tan assenyalada als Estats Units per disparar contra el productor al sumar-se també a la campanya del «#metoo».

En el seu cinematogràfic missatge a Instagram, Thurman va desitjar un feliç Dia d’Acció de Gràcies a tothom menys a Weinstein. A més a més, es va mostrar satisfeta que les revelacions sobre la conducta de depredador sexual del productor de cine, destapades pel diari The New York Times, hagin arribat lentament i no totes a la vegada. A més a més, la intèrpret va demanar als seus seguidors a les xarxes que es mantinguin atents «a la pantalla» perquè hi haurà revelacions, amics.

Al costat d’una imatge d’Uma en el paper de la Beatrix Kiddo, àlies Mamba Negra, de Kill Bill, quan es dirigeix a matar l’home que li ha arruïnat la vida en un descapotable mentre sona Goodnight moon, l’actriu comença dient: «Estic agraïda avui per estar viva, per tots els que estimo i per tots aquells que tenen la valentia de lluitar per als altres». I afegeix: «Vaig dir recentment que estava enfadada i en tinc uns quants motius, #metoo [#yotambé, el hashtag utilitzat per milers de dones a tot el món per denunciar que elles també han sigut víctimes d’abusos sexuals] en cas que no te n’hagis adonat per l’expressió de la meva cara», continua. 

«Crec que és important agafar-te el teu temps, ser just, ser exacte, així que... ¡feliç dia d’Acció de Gràcies a tots! (excepte a tu, Harvey, i a tots els teus recargolats conspiradors. Me n’alegro que estigui passant lentament, no et mereixes ni una bala».

Fa algunes setmanes li van preguntar a Uma sobre algú a qui coneix bé, Weinstein. Va ser enmig de la reguera incessant de dones que oferien testimonis d’abusos i de violació –en alguns casos amb acords econòmics pel mig per comprar silencis–. 

Thurman es va mostrar visiblement afectada, però va preferir callar. «No tinc res a dir, perquè no soc una nena i he après que quan parlo estant enfadada, acostumo a penedir-me després de com m’he expressat. He estat esperant a sentir-me menys enfadada. Quan estigui preparada, ja diré el que hagi de dir», va contestar a una periodista. Doncs sembla que aquest moment per fi ha arribat.

Es dona el cas que la companya de repartiment d’Uma Thurman a Kill Bill, Daryl Hannah, és una de les dones que han acusat Weinstein, actualment en una clínica per superar la seva addicció al sexe. Segons va explicar a The New Yorker, la va assetjar en dues ocasions i en una d’aquestes va haver de fer una barricada amb els mobles en una habitació d’hotel per mantenir-lo allunyat i evitar que la violés.

Tarantino, avergonyit

Notícies relacionades

Per la seva banda, Quentin Tarantino, que en el passat va sortir amb la seva musa, Uma Thurman, va admetre fa un mes en una entrevista publicada també a The New York Times que sabia des de feia dècades que el productor Harvey Weinstein abusava del seu poder amb nombroses dones. Va confessar llavors que se sentia «avergonyit per no haver-hi fet res» i també per no haver deixat de treballar amb el magnat.

«Sabia prou coses per haver fet més del que vaig fer», va reconèixer llavors el guanyador de dos Oscars, citant diversos episodis que implicaven actrius reconegudes, entre les quals no figurava el nom d’Uma Thurman. «Hi havia alguna cosa més que els tradicionals rumors i les xafarderies habituals contra ell. No era una informació de segona mà», va reconèixer el director, que també ha sigut criticat durament per mirar cap a un altre costat. Entre la llarga llista d’actrius que han desemmascarat Weinstein també hi apareix una altra exnòvia de Tarantino: Mira Sorvino.