EN EL MARC DE BCNEGRA

James Ellroy, premi Pepe Carvalho 2018

El jurat ha valorat que des de fa dècades l'escriptor nord-americà "reinventa i eixampla els marges del gènere negre"

zentauroepp29403822 barcelona  21 04 2015  el escritor norteamericano james ellr171124134419

zentauroepp29403822 barcelona 21 04 2015 el escritor norteamericano james ellr171124134419

1
Es llegeix en minuts

L'escriptor nord-americà James Ellroy (Los Angeles, 1948) ha sigut guardonat aquest divendres amb el premi Pepe Carvalho 2018, que s'entregarà l'1 de febrer en el marc del festival BCNegra, que se celebrarà del 29 de gener al 4 de febrer. 

El jurat ha valorat que Ellroy, "des de fa dècades i novel·la a novel·la, reinventa i expandeix els marges del gènere negre cap a territoris històrics, socials i estilístics personals i ambiciosos". "Ellroy és talent, ofici, treball i passió. Thrillers corals, maquinàries sofisticades al mateix temps que torrencials, combats entre púgils de cops secs i veritables sempre explorant l'imaginari nord-americà, els nostres pecats i els dels nostres pares, les deixalles violentes del poder polític i econòmic: mansions, carrerons i clavegueres", afegeix la nota de l'Institut de Cultura de Barcelona.  

L'assassinat de la mare

La vida d'Ellroy ha estat marcada per l'assassinat no resolt de la seva mare el 1958. Va viure una infància i una adolescència rebels fins que es va allistar a l'exèrcit, carrera que va abandonar per cuidar el seu pare malalt. Després de la seva mort, es va dedicar de ple a una carrera de delinqüència, alcohol i drogues; dormia al carrer i també va estar a la presó. Quan va decidir refer la seva vida, va començar a plasmar el fosc món dels baixos fons en les seves novel·les. 

Entre les seves obres destaca l'anomenat Cuarteto de Los Angeles (La dalia negra, El gran desierto, L.A. Confidential i La dalia negraEl gran desiertoL.A. ConfidentialJazz blanco). Ellroy també va publicar la seva autobiografia, Mis rincones oscuros (1996), on va relatar la investigació sobre la mort de la seva mare, i la recent Perfidia

El cine ha adaptat algunes de les seves obres, com L.A. Confidential (per Curtis Hanson, 1997) i La dàlia negra (per Brian de Palma, 2006).

Notícies relacionades

El premi Pepe Carvalho rendeix un homenatge a la memòria de l'escriptor Manuel Vázquez Montalbán, creador del detectiu que li dona nom. En anteriors edicions han rebut el guardó Dennis Lehane, Donna Leon, Alicia Giménez Bartlett, Andrea Camilleri, Maj Sjöwall, Petros Màrkaris, Andreu Martín, Ian Rankin, Michael Connelly, P. D. James, Henning Mankell i Francisco González Ledesma.

En aquesta edició, el jurat del premi Carvalho ha estat compost per Carlos Zanón, que s'estrenarà el 2018 com a comissari de BCNegra, Antoni Iturbe, Andreu Martín, Rosa Mora, Daniel Vázquez Sallés, Sergio Vila-Sanjuán i Paco Camarasa.