Un quadro de Leonardo da Vinci bat tots els rècords al vendre's per 450 milions de dòlars

El 'Salvator Mundi' va reaparèixer molt deteriorat el 1958, quan es va vendre per poc més de 50 euros pensant que no era autèntic

És l’obra d’art més cara de la història. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

S'havia publicitat com “l'últim Da Vinci”, l'última obra del mestre renaixentista en mans de col·leccionistes privats, un quadro que l'agència encarregada de publicitar-lo va descriure com “el sant Greal del nostre negoci” i va exposar davant 27.000 persones en quatre capitals de tres continents abans que sortís a subhasta. L'expectació ha donat fruit. I de quina manera. El ‘Salvator Mundi’ de l'artista toscà es va vendre ahir a la nit a Nova York per 450.3 milions de dòlars (uns 382 milions d'euros), tot un rècord en el món de l'art. La xifra supera àmpliament els 179 milions de dòlars que es van pagar per ‘Les dones d'Alger’ (Versió O) de Picasso i els 170 milions del ‘Nu reclinat’ de Modigliani.

La subhasta, celebrada a la seu de Christie’s a la Gran Poma, va començar amb licitacions ascendents de 10 milions fins que es va arribar als 225 milions, moment en què la forquilla va passar a ser de cinc milions i més tard de dos. El ball de números astronòmics es va allargar durant 19 minuts, amb breus pauses per donar temps a algun dels postors. “És un moment històric, esperem”, va dir el subhastador segons les cròniques nord-americanes. El nom del guanyador no s'ha fet públic, però sí que se sap que van licitar almenys quatre postors, només un d'ells present a la sala. Els experts atribueixen el preu al minvant mercat de pintura clàssica i a la proliferació de multimilionaris a la Xina, Qatar o Rússia, disposats a caçar algunes de les joies de l'art europeu.

Notícies relacionades

El quadro retrata un Crist com a salvador del món, simbolitzat per la bola transparent que subjecta delicadament a la mà esquerra. Es creu que va ser pintat cap al 1500 i durant segles va estar en possessió de la reialesa, fins que la seva factura va quedar seriosament malmesa per les defectuoses restauracions a què va ser sotmès. El 1958 va reaparèixer en una subhasta de Sotheby’s, que el va vendre llavors com una obra pertanyent a “l'escola de Da Vinci” per només 45 lliures esterlines, uns 50 euros al canvi actual.  

La seva autenticitat ha estat qüestionada durant anys, i alguns experts segueixen sense avalar-la. Però el 2005 es va llançar una campanya per tornar-li el segell d'autenticitat que va comptar amb el suport de grans museus i experts en l'autor de ‘La Santa cena’, ‘La Gioconda’ o ‘La dama de l'ermini’. En total es conserven una vintena de quadros del mestre toscà. Aquest ‘Salvator Mundi’ pertanyia fins ara a la col·lecció privada del baró rus dels fertilitzants, Dmitri Ribolovlev.

Temes:

Art