Continuen dipositats al Museu de Lleida

Un jutge invoca l'article 155 per demanar a Méndez de Vigo que torni els béns de Sixena

Es dirigeix al ministre "vist que la direcció de la Conselleria de Cultura ha sigut assumida"

zentauroepp40598666 madrid 19 10 2017 declaraci n institucional del ministro por171019110951

zentauroepp40598666 madrid 19 10 2017 declaraci n institucional del ministro por171019110951 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agències

El nou titular del Jutjat de Primera Instància número 1 d'Osca s'ha emparat en l'aplicació de l'article 155 a Catalunya per demanar al ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, que possibiliti la devolució dels béns de Sixena que continuen dipositats al Museu de Lleida. En la seva providència, el jutge del tribunal d'Osca, que sol·licita, a més, la col·laboració de la força pública, dirigeix el requeriment al ministre "vist que la direcció de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha sigut assumida pel ministre de Cultura". 

El magistrat recorda en el seu escrit les últimes advertències dirigides aquest any al Govern català per a l'entrega de les 44 peces pendents de devolució, que "no van ser mai complertes pels anteriors responsables de Cultura de la Generalitat, Lluís Puig i Santi Vila". Destaca, a més, que els dos exconsellers estan encausats al Tribunal Suprem per la seva negativa a la devolució dels béns, com a presumptes responsables de delictes de desobediència a l'autoritat judicial, i prevaricació, a més, en el cas de Vila.

El magistrat considera que després de l'activació de l'article 155 és procedent reiterar el requeriment efectuat en el seu dia a aquells exconsellers "ara en la persona del ministre de Cultura", en la seva qualitat de titular de la conselleria del ram a Catalunya. Per aquesta raó, li demana que assenyali la ubicació "exacta" de "totes i cada una de les peces" encara pendents de tornar al monestir de Sixena, i informi, així mateix, de la data en què es portarà a terme l'entrega i els mitjans amb què es realitzarà, perquè el Govern aragonès pugui disposar tot el que sigui necessari per a una "correcta" recepció de les obres.

Notícies relacionades

La providència, no ferma ja que hi ha la possibilitat de recurs de reposició, reclama, "sense perjudici del que s'ha exposat anteriorment", la participació de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil en el procés. Reclama, a més, d'aquesta unitat policial la realització d'un "cronograma" de l'actuació a portar a terme, el disseny d'un dispositiu de seguretat per al trasllat dels béns, amb "temps, actuacions, mesures de seguretat i trasllat, per a la seva necessària coordinació amb els tècnics del Govern aragonès".

Amb la seva providència, el nou responsable del Jutjat de Primera Instància número 1 d'Osca reprèn el procés d'execució provisional de la sentència dictada a mitjans del 2015 per l'anterior titular del tribunal.