ACUDITS SOTA LUPA

Les vinyetes del #HumorAmenazado solquen Twitter

Dibuixants i humoristes il·lustren el manifest davant els processos contra 'Revista Mongolia' i 'El Jueves'

humor

humor

3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"Per tots els que no volen un país amb #HumorAmenaçat. Deixeu-nos riure en pau", escriu el dibuixant Ferran Martín al seu compte de Twitter, després de citar també diversos col·legues que, com ell mateix -Eneko de las Heras, Dani Mateoles revistes satíriques 'Mongolia' i 'Mongolia''El Jueves', amb el seu director, Guille Martínez-Vela-, en aquests dies convulsos han patit acomiadaments, censures i procediments judicials per recórrer a l'humor per treure el suc de l'actualitat. Tots ells han originat un manifest de denúncia firmat per més d'un centenar de dibuixants contra l'assetjament i els límits que s'intenten posar a la professió sota el lema i el 'hashtag' #HumorAmenazado

Amb el manifest Humor amenaçat els firmants volen "donar un toc d'atenció als demòcrates" i mobilitzar-se a les xarxes socials amb "l'objecte de demanar la derogació de la 'llei mordassa' i cridar a favor de la llibertat d'expressió, en totes les seves formes artístiques". Aquesta mobilització ja té un ampli seguiment, amb retuits de suport però també amb vinyetes fetes per a l'ocasió. A continuació, alguns exemples: 

Al text del manifest els firmants recorden "l'inesperat acomiadament dels vinyetistes Ferran Martín i Eneko las Heras, que se sumen als que han anat patint altres dibuixants, com Romeu, Ventura, Farruqo, JR Mora, Altuna, Alfons López, Orué, Atxe o P8ladas, entre altres". També apunten la censura soferta pel dibuixant Cels Piñol en una de les seves conferències a Bulgària, les denúncies contra 'El Jueves' i 'Mongolia', el cas, sobresegut, de dos titellaires empresonats el 2016 acusats de delictes d'odi i enaltiment del terrorisme, o la imputació per delicte contra els sentiments religiosos per un gag sobre el Valle de los Caídos dels presentadors del programa 'El Intermedio', Gran Wyoming i Dani Mateo, absolts aquesta mateixa setmana. 

Notícies relacionades

Martínez-Vela declarava aquesta mateixa setmana com a director d''El Jueves' després de ser imputat arran d'una denúncia per publicar un article satíric titulat 'La contínua presència d'antiavalots acaba amb les reserves de cocaïna a Catalunya'. La revista no perdia ironia a la portada d'ahir, com recull al seu compte de Twitter: 

aasfasdfsaf