EL LLIBRE DE LA SETMANA

Salman Rushdie vs. Donald Trump: la veu del ventríloc

A penes uns mesos després de la seva investidura, Salman Rushdie converteix Donald Trump en personatge literari a 'La decadència de Neró Golden'

ealos31444244 salman rushdie

ealos31444244 salman rushdie / ARNE DEDERT

2
Es llegeix en minuts
Enrique de Hériz
Enrique de Hériz

Escriptor

ver +

Potser per la insistència del seu editor americà, La decadència de Neró Golden es presenta com el seu «retorn al realisme», però el que defineix el món literari de Salman Rushdie no és la seva més o menys proximitat respecte a la realitat descrita, sinó la capacitat de la seva veu per recrear-la com a artifici. Vegeu aquesta definició d’un bigoti: «Una mata tan espessa i ominosa que semblava un organisme parasitari que li naixia en les profunditats del cap, potser fins i tot al cervell, i li baixava pel nas fins a sorgir al món de fora, com un alienígena que li emergia per sobre del llavi portant noves de l’immens i perillós poder del seu amfitrió». Fins i tot quan algú tan paorosament real com Donald Trump apareix a les pàgines, en mans de Rushdie, el valor de la realitat es mesura per la seva capacitat de contribuir a la construcció de l’artefacte.

Rushdie practica una ventrilòquia permanent, oculta les seves històries sota embolcalls superposats a la recerca d’una altisonància que li permeti amagar-se darrere dels seus narradors per opinar del que li doni la gana. «Digueu-me René –es presenta aquesta vegada–. Sempre m’ha agradat el fet que el narrador de Moby Dick no ens digui el seu nom de veritat». I corre a informar-nos que desitja convertir-se en director de cine, un recurs que aprofitarà per intercalar textos en forma de guió i dotzenes de referències cinematogràfiques. També literàries: la presència d’El gran Gatsby hi és ubiqua.

Trump hi apareix en forma de Joker de cabells verds i poder i riqueses; no fa falta seguir pistes subtils

El dia de la investidura d’Obama, René veu arribar als jardins del Village novaiorquès una família formada per un pare, Neró Golden, i els seus tres fills: Plini Apuleu, Petroni i Dionís. Són d’aparença inclassificable i tenen prohibit mencionar la seva ciutat d’origen, encara que el narrador trigarà poc a confessar-nos que són de Bombai, d’on han hagut de fugir després de la mort de la mare en els atacs terroristes del Lashkar-e Taiba del 2008. L’ombra d’aquell trauma es prolongarà sobre l’esdevenir de la família, permetent a René / Rushdie endinsar-se en un dels assumptes marca de la casa: les tortuoses relacions entre passat i destí. Un altre clàssic: la identitat en totes les seves formes mutables, tractada aquí a partir de les peripècies dels fills.

Notícies relacionades

Trump hi apareix en forma de Joker de cabells verdosos i poder i riqueses; no fa falta seguir pistes subtils per reconèixer-lo. El to i la imatgeria de Rushdie troben un objecte ideal en aquest personatge que és, per si mateix, pura caricatura. I que li serveix per mostrar-nos que els Estats Units, entestats a definir la seva identitat per mitjà dels superherois, podria haver trobat el seu perfil més exacte en la figura d’un supermalvat.

Com totes les últimes entregues de l’autor, La decadència de Neró Golden té un punt excessiu. Al mateix temps es fa difícil discutir-li la genialitat, la solvència en la construcció de la veu, la brillantor d’alguns diàlegs i la lleugeresa d’unes peripècies que inclouen assassinats, un suïcidi i, per descomptat, tractant-se de Neró, un incendi.

'La decadència de Neró Golden' / 'La decadencia de Nerón Golden'

Salman Rushdie 
Proa / Seix Barral  
Traductors:Marc Rubió / Javier Calvo  
342 / 523 pàgines
21,90 euros