DISPONIBLE A YOUTUBE

La picor independentista d'Albert Pla

El cantant protagonitza 'El catalanazo', un curt amb què el cineasta basc Juanma Bajo Ulloa ironitza sobre el conflicte a Catalunya

’El catalanazo’, curt de Juanma Bajo Ulloa.

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Albert Pla, amb la samarreta del Barça i la senyera al coll, entra en una consulta mèdica: “Miri, doctor, tinc una picor molt aguda al pit. Un dolor. Em sento molt català, però no tinc país propi”. Així comença 'El catalanazo', un irònic curtmetratge que porta la firma del cineasta basc Juanma Bajo Ulloa ('Alas de mariposa', 'Airbag'). L'actor Gorka Aginagalde dona vida al facultatiu, més interessat a acabar el seu joc de cartes que a atendre el pacient.

Pla, amb timidesa, va explicant com els símptomes van començar durant els Jocs Olímpics del 1992. “Després van venir els turistes, les botigues, la sangria, la paella, el 'souvenir' del toro i la sevillana. Al principi estava bé, però és que em diuen espanyol. I això, ¿a qui li agrada?”, continua explicant.

De Còrsega

Després d'auscultar el ‘malalt’ i donar-li uns cops amb un guant de boxa, el facultatiu li explica que "no té cura". Després, li proposa seguir sent europeu. “¿Portuguès?”, li suggereix. “No fotis”, contesta el pacient. "¿Italià?", continua el metge. "Si no hi ha més remei…", admet. Al final, Pla accepta ser de Còrsega. Una vegada satisfet amb la solució al seu problema, es gira i comenta: "Escolti, si la selecció torna a guanyar el Mundial… ¿això de Còrsega és reversible?". El metge triga mig segon a contestar que això no passarà "ni de conya".

A Youtube

Notícies relacionades

Amb 'El catalanazo', Bajo Ulloa vol explicar com està vivint la crisi catalana, que, segons ell, té molt a veure amb la crisi de la marca Espanya. El cineasta (Vitòria, 1967) ha pujat el seu curt a Youtube, com ja va fer el desembre del 2016 quan el seu germà Eduardo va intentar vendre en una botiga de segona mà el Goya que tots dos van rebre el 1992 per 'Alas de mariposa'. "Jo no vaig empenyorar el Goya. Va ser el meu germà. I jo no sé què fa amb les seves coses. Com diu la Bíblia, ¿potser soc jo el seu guardià?", aclareix el realitzador, que al llarg de la seva carrera s'ha hipotecat la casa en tres ocasions i que actualment està treballant a 'Baby', pel·lícula que no tindrà diàlegs i que narrarà el drama d'una mare drogoaddicta que ven el seu fill.

És curiós que Bajo Ulloa hagi escollit Albert Pla per protagonitzar 'El catalanazo' després de la polèmica arran de la irònica carta que el cantant va redactar sobre la situació política de Catalunya abans del referèndum de l'1 d'octubre.