CRÍTICA

'Años de sequía', de Jane Harper: un retorn amb final negre

Jane Harper busseja en les causes de la mort d'una família en una granja australiana

fcasals40666597 icult jane harper171024153142

fcasals40666597 icult jane harper171024153142

2
Es llegeix en minuts
Marta Marne
Marta Marne

Crítica literaria

Especialista en Gènere negre

Ubicada/t a Lleó

ver +

Dos cadàvers als quals han disparat a boca de canó i un nadó plorant són trobats en una granja de la fictícia Kiewarra, al sud-est australià. Els cossos són els de Karen Hadler i el seu fill de 8 anys, Billy. Acte seguit, apareix el cos de Luke Hadler i tot indica que, després d’assassinar la dona i el fill, s’ha suïcidat. Els indicis semblen estar clars, però existeixen un parell de detalls que no acaben d’encaixar. Per un costat, que deixés amb vida la seva filla Charlotte, de 13 mesos. Per un altre, que la munició utilitzada no fos la usada habitualment quan anava de caça. Degut a tot això, els pares de Luke li demanaran a Aaron Flak, policia de Melbourne i amic de la infància del presumpte assassí, que aclareixi els dubtes que pesen sobre el cas aprofitant la seva presència per a l’enterrament.

Per a això comptarà amb l’ajuda del sergent Raco, que gairebé acaba d’arribar a Kiewarra. Amb Raco anirem descobrint el passat del lloc i els motius pels quals Falk va haver de fugir anys enrere assetjat per les amenaces dels seus veïns. El seu retorn al poble no agradarà a molts.

'Años de sequía' és un relat policíac en què Falk i Raco aniran estrenyent el cercle fins a resoldre cadascun dels dubtes del plantejament inicial. El ritme es manté constant al llarg de tota la novel·la i, sense esplendorosos cops d’efecte, Harper aconsegueix que no puguis desenganxar-te de les pàgines fins al final. ¿On rau l’èxit? En uns personatges ben construïts, una ambientació magnífica i una identificació del lector amb els problemes de caràcter universal que afecten els protagonistes.

FENOMEN EDITORIAL

Notícies relacionades

Jane Harper, nascuda a Manchester (Regne Unit) el 1980, ambienta la seva primera obra en els seus antípodes. L’explicació és senzilla: dels 8 als 14 anys va viure a Melbourne amb la família i des del 2011 hi viu de manera permanent. La novel·la està sent un fenomen editorial aquest 2017, i ja ha sigut traduïda a 24 idiomes. Una curiositat: aquest llibre sorgeix d’unes enormes ganes d’escriure i d’un curs d’escriptura on line per aconseguir-ho.

Años de sequía no només ha rebut el premi a novel·la de l’any per la Crime Writers’ Association del Regne Unit, sinó que l’actriu i productora Reese Witherspoon ja ha adquirit els drets per portar-la al cine.

'Años de sequía'

Jane Harper 
Salamandra
Maia Figueroa Evans
368 pàgines
19 euros