DEL 20 AL 22 D'OCTUBRE

La il·lustració ensenya múscul a l'UtopiaMarkets

70 creadors, entre ells Miguel Gallardo i Javier Mariscal, exposaran les seves obres en la primera edició de la cita a l'espai Utopia 126

zentauroepp40435586 barcelona 06 10 2017 presentacion del utopiamarket de ilusta171006180203

zentauroepp40435586 barcelona 06 10 2017 presentacion del utopiamarket de ilusta171006180203 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Només el 32% d’il·lustradors tenen descendència per la seva complexa situació professional; el 70% compagina la seva feina amb altres activitats per viure; el 44,6% opina que la seva professió no està prou valorada; un 50% pateix estrès laboral; un 27% treballa per a l’estranger, i la majoria fa un ús molt intensiu de les xarxes socials. Són dades que radiografien aquests creadors, segons una enquesta de l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya (APIC) que desgrana el seu director, Xavi Ramiro. No obstant, malgrat la precarietat del sector, el col·lectiu «viu un bon moment», afegeix, flanquejat per dos referents com Miguel Gallardo i Javier Mariscal. Junts apadrinen la primera edició de la fira UtopiaMarkets Il·lustració, que acollirà, del 20 al 22 d’octubre, l’espai recuperat de l’antiga fàbrica modernista del Poblenou Utopia126.

Espai expositiu i lúdic 

«Les condicions de treball són realment molt dures. Cada vegada hi ha més escoles d’art d’on cada any surten nous il·lustradors, però el mercat no s’ha eixamplat». Gallardo en diu una de freda i en deixa anar a continuació una de calenta: «Però gràcies a les noves tecnologies i les xarxes, la il·lustració s’ha obert a un món en què vivim envoltats d’imatges. Molts sectors necessiten comunicar-se i nosaltres som especialistes a comunicar. Amb la imatge es pot explicar absolutament tot». 

Aquesta serà la quarta edició de l’UtopiaMarketsdesprés de dues cites dedicades a la fotografia i una altra a la poesia. Segons els organitzadors, Montse Abbad, Quique Camín i Òscar Vallès, la trobada busca recolzar els il·lustradors de la ciutat fent visible el seu talent i posant-los en contacte amb el públic, que podrà adquirir les obres. «A més a més d’expositiu, serà un espai lúdic», recolzat per activitats com conferències, murals pintats en directe, tallers infantils o projeccions, com la del documental María y yo, sobre el còmic de Gallardo.  

Notícies relacionades

En 40 parades, en més de 2.000 metres quadrats de superfície, es repartiran un total de 70 il·lustradors, entre ells artistes consagrats com per exemple Gallardo i Mariscal, que han assessorat l’organització, o Martín Tognola, i emergents com Pol Montserrat i Flavita Banana. També noms com Javirroyo, Mariona Omedes, Karin du Rauco, Clàudia Vives-Fierro, Clara Bonet, Morbix, Clara Mur, Mariona Cabassa i Irene Vidal. El mercat l’inaugurarà un concert del grup musical Doble Platina durant el qual diversos il·lustradors dibuixaran en directe.

«El Market és del tot necessari per a nosaltres, que vivim tancats en una bombolla, dibuixant davant una taula tot el dia», apunta Mariscal. En la mateixa línia, Gallardo afegeix: «S’ha acabat l’estar a casa dibuixant esperant que et truquin. Has de sortir. El mercat ets tu. El que tu li proposes. Has de reinventar-te contínuament».