L'única entrevista personal des de Llatinoamèrica

Serrat: "Prefereixo passar por que vergonya"

El cantautor demana que no l'utilitzin a ell ni a la cançó 'Mediterráneo' en convocatòries antiindependentistes

Serrat ha assenyalat que la situació a Espanya és molt tensa i molt propícia a les exageracions i les barbaritats. / EFE VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
Núria Martorell / Barcelona

Joan Manuel Serrat em truca des de l'Argentina. Vol parlar, necessita parlar abans que el dijous 28 hi hagi gent que es congregui a la plaça Sant Jaume i canti 'Mediterráneo'. El seu icònic himne serà utilitzat "per reivindicar davant el molt honorable president de la Generalitat que no som reconeguts", diu la convocatòria que està corrent per les xarxes socials.

-¿Què ha de dir al respecte?

-Doncs que jo no hi tinc res a veure. Ni amb aquesta convocatòria ni amb cap que giri al voltant de mi o de la cançó 'Mediterráneo'. No sé qui l'ha convocat. Jo mateix l'he rebut per WhatsApp, com he rebut missatges d'altres amics meus que tenen el meu telèfon i em reenvien coses. No sé qui hi està al darrere, i això em resulta molt preocupant. Com també ho és que donis la teva opinió i corris el risc de ser manipulat. Les teves idees no tenen per què coincidir amb el pensament dels manipuladors.

-¿Es penedeix de les seves declaracions

-No em penedeixo mai de dir públicament el meu pensament. Hi tinc ple dret com a individu. I, sobretot, si les meves declaracions manifesten la meva posició respecte al que em passa a mi i a les meves circumstàncies. ¿Per què me n'he de penedir?

-Sí que podia sospitar la repercussió immediata i mediàtica que tindrien…

-Quan un opina respecte d'una qüestió tan sensible i delicada, sap que hi ha gent que hi estarà d'acord i altres en desacord. I no crec que estar en contra, que opinar diferent, impliqui estar a la picota. És com si existís una idea oficial i el que hagi pogut fer, a l'estar en desacord amb l'oficialitat, impliqui el risc de ser censurat o maltractat. ¿Això és així?

-'Mediterráneo' s'ha enarborat per diverses causes. Recentment, per conscienciar i ajudar en el drama dels refugiats i, ara, per suposadament contrarestar l'independentisme. ¿Com se sent veient l'ús que es fa de la seva cançó?

-La cançó s'ha enarborat ella a si mateixa, més enllà de qualsevol cosa. Que servís per denunciar la terrible situació dels refugiats em va fer sentir orgullós. Però que alguns la poden haver utilitzat per reivindicar-me a mi personalment buscant solidaritat quan altres censuren el meu punt de vista és portar l'aigua al seu molí. Defenso el meu punt de vista. I no entenc que aquell que en tingui un altre sigui el meu enemic.

-¿Va veure l'entrevista de Puigdemont a 'Salvados'

-El treball de Jordi Évole em sembla impecable, sempre. És un periodista de gran honradesa que es mulla en les qüestions en què es fica. A més, és un programa de televisió que parla per si mateix. Només cal veure la seva imparcialitat i la gran tasca periodística i d'investigació, personal i social, que fa.

-Évole va anunciar el dia de l'emissió que desapareixeria de Twitter per un temps…

-La sensibilitat està a flor de pell i la reflexió és escassa. S'hi diuen barbaritats que, segurament, quan les vegem amb la serenitat que la distància i el temps donen, deixaran retratades la gent.

-¿Què creu que passarà l'1-O?

-S'escenificarà la cerimònia del vot. Un altre tema és el que passarà després: si es proclamarà la república catalana, per on aniran les coses. En aquests moments ningú ho sap. Sabem el que ha passat fins ara: hi ha hagut una llei del referèndum aprovada en un dia sense debat parlamentari. I sabem que el Govern d'Espanya ha menystingut les veus de Catalunya durant 5 anys, sense fer el mínim gest. Sabem que el Govern de Rajoy ha sigut una fàbrica d'independentistes i, si bé no és l'únic responsable del que passa, la seva quota de responsabilitat és molt alta. Tornant al que passarà, m'agradaria molt que el diàleg que s'ha pregonat tant es posi d'una vegada en pràctica. I que els diferents punts de vista es poguessin expressar, tinguessin la seva veu i el seu espai.

-Alguns el van considerar molt valent quan amb Franco es va negar a anar a Eurovisió. I el mateix, per haver expressat ara el seu punt de vista.

-Prefereixo passar por que vergonya.

Notícies relacionades

-¿On serà l'1-O?

-A Buenos Aires, on seguim de gira amb 'El gusto es nuestro, 20 años'. Però deixi'm afegir una cosa: després del dia 1, la vida seguirà. Tots seguirem fent el que fem: cadascú amb la seva feina, amb els seus somnis, amb el seu món. I com més junts ho fem, millor. Per a tots.