DEL 8 AL 17 DE SETEMBRE

La Setmana del Llibre en Català torna a la catedral

Els organitzadors valoren que l'any passat la trobada va aconseguir que remuntessin les vendes del llibre en català l'últim trimestre

ealos39976227 la presidenta de l associaci  d editors en llengua catalana 170906163504

ealos39976227 la presidenta de l associaci d editors en llengua catalana 170906163504 / Guillem Roset

3
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Setmana del Llibre en Català torna aquest divendres fins al 17 de setembre a l'avinguda de la Catedral de Barcelona amb l'objectiu de seguir sent una plataforma de llançament del llibre en català com ja ho ha sigut en anys anteriors: segons el seu president, l'editor Joan Sala, l'atenció mediàtica i la concentració de novetats en aquesta data va fer que la convocatòria l'any passat tingués un efecte sorprenent: fins al mes d'agost, les vendes del llibre en català estaven sent exactament les mateixes que les de l'any anterior, però aquell últim trimestre es van disparar fins a acabar el 3,5% per sobre de l'any 2015. 

Canvi de dates

L'any passat, la setmana va començar el 2 de setembre. "Tothom estava de vacances", ha lamentat Sala. Malgrat que aquest primer cap de setmana va ser un desert, les vendes van augmentar fins als 354.000 euros, el 16,6% més que l'any anterior. Aquest any, la setmana ha començat més tard, encara que això suposi un esforç i un sobrecost (el desmuntatge, per permetre donar pas a l'escenari de les festes de la Mercè, haurà de ser fulgurant).

A la Setmana s'hi presentaran part de les 200 novetats editorials en llengua catalana de la 'rentrée' ("i llibres que no van tenir espai per Sant Jordi", ha afegit Sala), se celebraran més de 270 activitats i exposaran la seva producció 144 segells editorials, 13 llibreries, dos distribuïdors i quatre institucions. Els mòduls, per segona vegada, seran expositors estàndard però funcionals, mentre que el toc de disseny i confort l'ofereixen els tendals dissenyats per Focus que emulen la teulada propera del mercat de Santa Caterina.

El programa

Dins del programa de la Setmana s'hi inclou l'entrega del Premi Trajectòria a l'escriptor Jaume Cabré, el dijous 14 de setembre a les 19.30.

Entre les presentacions de llibres amb presència de l'autor hi destaquen les de '4321' de Paul Auster, 'Rutes literàries de Barcelona' de Maria Nunes i 'La veu i el poder de les dones', de Mary Beard, dissabte, 9; 'Història del Paral·lel', de Rossend Llurba i 'Això no és Amèrica' de Jordi Puntí, diumenge, 10; 'Sabotatge contra Franco', de Joan Safont, i la reedició d''Els catalans als camps nazis' de Montserrat Roig, dimarts, 12; 'Sèniors poètics' i l''app' d''Els hereus de la terra' d'Ildefonso Falcones, dimecres, 13; 'L'assassí que estimava els llibres' de Martí Domínguez, 'Els fills de Llacuna Park', de Maria Guasch, 'Gramàtica dels noms propis' de Lluís Maria Todó i 'Afores', de Ramon Mas, dijous, 14.

El programa de la setmana també inclourà espectacles familiars, lectures amb motiu de les commemoracions de Màrius Torres, Aurora Bertrana, Prudenci Bertrana, Valerià Pujol, Carles Soldevila i Joan Fuster, tallers a càrrec del professorat de l'Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, la reunió dels autors i il·lustradors de literatura infantil i juvenil que van participar en l'exposició 'Books in Catalan' de la fira de Bolonya (diumenge, 10) i itineraris literaris (de pagament i amb reserva prèvia) com els que recorren escenaris dels llibres ‘Moros i catalans’ de Dolors Bramon, 'La fada negra' de Xavier Theros, la 'Vida privada' de Josep Maria de Sagarra'. O el que convida a córrer en companyia d'Empar Moliner.

Internacionalització

Notícies relacionades

Sala ha qualificat aquesta edició com "la més internacional", no només "perquè vingui Paul Auster sinó també per la presència de Nanni Valentini, Mary Beard i els 16 editors internacionals convidats per l'Institut Ramon Llull". Aquest any també es compta amb un estand dedicat al llibre en català traduït a altres idiomes. "Veurem si tots aquests turistes que passen per aquí tenen alguna inquietud cultural", ha fet broma l'editor. Amb tot, ha afegit, la prioritat no ha deixat de ser la promoció del llibre en català, "tot i que a vegades se'ns acusi de mirar més cap enfora que cap a dins".

Aquest any, l'aportació del servei de biblioteques de la Generalitat i de patrocinadors com el BBVA, Coca-Cola, el Banc Sabadell i Moritz permetrà que desenes de biblioteques puguin adquirir els llibres que elegeixin per valor de 50.000 euros. Una filosofia que ja està integrada en el funcionament del Servei d'Adquisició Bibliotecària de la Generalitat, que ha substituït l'enviament sistemàtic de les novetats subvencionades amb l'antic 'suport genèric' per la difusió de les novetats a les biblioteques, els responsables de les quals trien els títols que volen incorporar als seus fons.