LA 'RENTRÉE' CINEMATOGRÀFICA

Les pel·lícules més esperades del cine de tardor

La nova entrega de 'Star wars', la seqüela de 'Blade runner', molt terror ambiciós i favorites de festivals, entre els títols més destacats

zentauroepp39841288 this image released by warner bros  pictures shows ryan gosl170905105304

zentauroepp39841288 this image released by warner bros pictures shows ryan gosl170905105304 / Stephen Vaughan

4
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si el 2015 es va estrenar a Espanya la important xifra de 2.040 pel·lícules, segons dades de l'últim anuari publicat per la SGAE, aquest any podríem estar en camí de superar aquest precedent. El 28 d'abril van arribar 15 pel·lícules a les cartelleres; el 16 de juny, 13; el 21 de juliol, 11... Estrenes a les quals s'han d'afegir, en honor als canviants hàbits de consum, els de plataformes de 'streaming' com Netflix.  

Després d'un estiu d'escassos atractius, a la tardor s'amuntegaran les estrenes… interessants. Des de 'blockbusters' realment esperats fins a algunes de les pel·lícules més premiades en festivals, passant per pel·lícules espanyoles que no fan venir ganes de mudar-se a un altre continent.

Aquí teniu una previsió dels títols més destacats que arribaran a les sales (i, en algun cas, a altres pantalles) fins a finals d'aquest any.

La guerra dels 'blockbusters'

A menys que hagueu viscut sota una roca durant les últimes quatre dècades, haureu sentit parlar de 'Star wars'. I els plans de Disney són que en seguim sentint a parlar fins a la fi dels temps. La seva vuitena entrega (sense comptar 'spin-offs'), 'Los últimos jedi', dirigida per Rian Johnson i amb prometedor bessó malvat de BB-8, arriba el 15 de desembre. Farà diners.

La indústria 'geek' també ens té preparades racions dels universos Marvel ('Thor: Ragnarok', 27 d'octubre) i DC ('Liga de la Justicia', 17 de novembre), i per als que prefereixin espies retroactuals que no pas superherois, una segona entrega de 'Kingsman' (22 de setembre), més boja fins i tot que la primera. El 6 d'octubre sabrem si Denis Villeneuve s'ha passat o no amb l'acció a 'Blade runner 2049'. També a la distopia recorre 'Geostorm' (20 d'octubre), encara que el documental 'Una verdad muy incómoda: Ahora o nunca' (29 de setembre) impactarà més sense necessitat d'infografia 'over the top'.

Gènere poc genèric

Als territoris del terror i el 'thriller' hi trobem pel·lícules d'ambició poc comuna: aquí queda, per exemple, la imminent i cuidada adaptació d''It (ESO)', el clàssic de Stephen King, a càrrec d'Andy Muschietti (8 de setembre); una altra enèsima adaptació de King'El juego de Gerald', arribarà a Netflix el 29 de setembre.

També hi ha la inclassificable i imprescindible 'La región salvaje', d'Amat Escalante (15 de setembre), entre el cine social i l'erotisme monstruós a la japonesa. Darren Aronofsky també promet fer volar caps amb '¡Madre!' (29 de setembre), la seva primera incursió en el terror-terror, amb Jennifer Lawrence i Javier Bardem com a parella central.

I hi ha nervis per saber què deu haver fet Tomas Alfredson amb el subgènere d'assassins en sèrie a 'El muñeco de nieve' (13 d'octubre), després de deconstruir el vampirisme a 'Déjame entrar' i l'espionatge a 'El talp'.

Favorites de festivals

Després d'haver llegit tantes meravelles sobre elles en les cròniques festivaleres, per fi podrem comprovar de primera mà les bondats del drama transgènere 'Una mujer fantástica' (13 d'octubre; doble premi a Berlín), el 'thriller' disfressat de drama 'Loveless (Sin amor)' (27 d'octubre; premi del jurat a Cannes), la comèdia indie 'La gran enfermedad del amor' (3 de novembre; premis del públic a Locarno i SXSW), la sàtira del món de l'art 'The square' (10 de novembre; Palma d'Or a Cannes), aquesta espècie de nova 'Taxi driver' anomenada 'En realidad, nunca estuviste aquí' (24 de novembre; millor actor i guió a Cannes) i el drama sobre la crisi de la sida '120 pulsaciones por minuto' (1 de desembre; quatre premis a Cannes).

A més, s'estrenaran noves cintes de noms clau del cine nord-americà modern com Kathryn Bigelow ('Detroit', 15 de setembre), Steven Soderbergh ('La suerte de los Logan', 12 d'octubre), Noah Baumbach ('The Meyerowitz stories (New and selected)', a Netflix el 13 d'octubre) i Alexander Payne ('Una vida a lo grande', 22 de desembre, que s'acaba de veure a Venècia).

Producte nacional fi

Molts noms propis d'aquí han esperat la tardor per donar a conèixer noves apostes. És el cas de Fernando Franco, director de 'La herida' (de nou melancòlic a 'Morir', 6 d'octubre); Jon Garaño, codirector de 'Loreak' (que cofirma amb Aitor Arregi 'Handia', prevista per al 20 d'octubre); Isabel Coixet, que adapta Penelope Fitzgerald a 'La llibreria' (3 de novembre), Agustín Díaz Yanes ('Oro', 10 de novembre), Manuel Martín Cuenca ('El autor', 17 de novembre), o Ramón Salazar (que torna després d'una època com a guionista per encàrrec amb la intrigant 'La enfermedad del domingo').

Notícies relacionades

Hi haurà ocasió, a més, de mesurar l'estat del nostre cine fantàstic. Se succeiran a la cartellera 'El secreto de Marrowbone' (27 d'octubre), debut en el llarg de cine de Sergio G. Sánchez, guionista de grans èxits de J. A. Bayona; la comèdia amb efectes especials 'Algo muy gordo' (10 de novembre), mà a mà de BCarlo Padial i Berto Romero, o adaptacions d'arguments literaris sobrenaturals com 'La pell freda' (20 d'octubre) i 'Musa' (1 de desembre), de Jaume Balagueró.

Prestatgeria prestigiosa

Altres adaptacions de llibres busquen menys el calfred que rascar algun Oscar o, almenys, Globus d'Or: 'Primero mataron a mi padre' (15 de setembre), 'La reina Victoria y Abdul' (22 de setembre), 'El castillo de cristal' (20 d'octubre), 'La montaña entre nosotros' (20 d'octubre)… La que probablement arrasarà a nivell popular serà 'Wonder' (1 de desembre), adaptació del 'best-seller' de R. J. Palacio amb Julia Roberts i Owen Wilson com els pares del nen afectat per una deformació facial. Fa olor de 'hit' nadalenc.