LA 'RENTRÉE' LITERÀRIA

100 novetats literàries de tardor

Paul Auster, Javier Marías, Almudena Grandes i Jordi Puntí obren la nova temporada literària

Dan Brown, Ken Follett, 'Millenium', Reverte: duel de 'best-sellers'

zentauroepp39871602 combo auster grandes punti170830212120

zentauroepp39871602 combo auster grandes punti170830212120

8
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La nova temporada literària comença de cop (la primera quinzena arrenca amb visites de Paul Auster Roberto Saviano, inauguració de la Setmana del Llibre en Català, novetats de Javier Marías, Almudena Grandes Jordi Puntí i un nou 'Millenium') i sense que els editors tinguin cap intenció de donar treva fins a Nadal. Encara que no ho sembli, les propostes que presentem aquí són una selecció de l’oferta que està a punt d’arribar a les llibreries. 

Dan Brown / AGUSTÍN CATALÁN

GUERRA DE SUPERVENDESFollett, Brown i un nou ‘Millenium’

Follett, Brown i un nou ‘Millenium’Amb molt més aire de regal de Nadal que de lectura de tardor arriba una nova continuació de la sèrie Millenium a càrrec no de Larsson, sinó de David Lagercrantz, amb més indagacions en el passat de Lisbeth Salander: 'L’home que perseguia la seva ombra' (Columna/Destino, 9/7). Però per xoc de best-sellers, el de Ken Follett, amb la segona seqüela d’'Els pilars de la Terra', 'Una columna de foc' (Rosa dels Vents/ Plaza & Janés, 12/9), i Dan Brown amb 'Origen' (Columna/Planeta, 5/10). A veure què descobreix Robert Langdon a Montserrat i a la Sagrada Família.

RICARD CUGAT

LITERATURA CATALANAJordi Puntí i Vicenç Pagès, ben aviat

Jordi Puntí i Vicenç Pagès, ben aviatBolcat en una recerca biogràfica i en la tasca articulística, el nou llibre de Jordi Puntí s’ha fet esperar: finalment recupera la seva faceta contista (més d’una dècada després d’'Animals tristos' i 'Pell d’armadillo') amb 'Això no és Amèrica' (Empúries/Anagrama, 6/9). També fa un pas cap a la brevetat Vicenç Pagès Jordà: haurem d’esperar fins al 18 d’octubre per llegir 'Robinson' (Empúries), la novel·la d’una ocupació misantropa. Un altre retorn, novel·lat per Carles Casajoana, és el d’un crepuscular Carner a Catalunya ('El retorn', Columna, 6/9). Lluís Maria Todó repassa la història de la seva família a 'Gramàtica dels noms propis' (Club Editor, 6/9), Joan Rendé traça una història de migració ('Els anys de la serp', Proa, 11/10), el premi de la Crítica Martí Domínguez assassina un crític literari ('L’assassí que estimava els llibres', Proa, 11/10) i Carme Martí recupera la història d’aquelles cuineres formades a l’Escola de la Dona ('El camí de les aigües', Amsterdam, 16/10). Joan Margarit manté el seu poemari anual ('Un hivern fascinant', Proa, 4/10) i Lluís Llach s’espera a saber com acaba l’1-O per presentar una novel·la en el Paral·lel del passat: 'El noi del Maravillas' (Empúries/Destino, 7/11).

Javier Marías / JULIO CARBÓ

EN CASTELLÀMarías, Grandes, Reverte i Zanón

Marías, Grandes, Reverte i ZanónEls dos grans grups editorials espanyols posen les seves cartes guanyadores sobre la taula en la primera mà: Javier Marías amb 'Berta Isla', una novel·la d’amors ocults i espionatge (Alfaguara, 5/9), i Almudena Grandes amb 'Los pacientes del doctor García' (Tusquets, 12/9). En aquest nou episodi de la postguerra, Grandes apunta a les xarxes que van acollir centenars de criminals de guerra nazis a Espanya. Farà un pas endavant aquesta temporada Carlos Zanón amb 'Taxi' (Salamandra, 5/10), la història d’un taxista trist. Mentre que Arturo Pérez Reverte espera donar guerra en la seva segona novel·la protagonitzada per Falcó, espia al servei de Franco ('Eva', Alfaguara, 17/10). Tres títols més per completar la nostra selecció: 'La mirada de los peces', de Sergio del Molino (Literatura Random House, 7/9), 'Quédate este día y esta noche conmigo', de Belén Gopegui (LRH, 21/9), i 'Hormigas salvajes y suicidas', d’A. G. Porta (Acantilado, novembre).

LLATINOAMERICANASegueixen apareixent més ‘bolaños’

Segueixen apareixent més ‘bolaños’La partida d’inèdits de Roberto Bolaño segueix rajant estranyament: arribarà una nova novel·la, 'Sepulcros de vaqueros' (Alfaguara, 14/9), més la primera edició completa de la 'Poesía reunida' de l’escriptor xilè (23/11). En el front d’obres pòstumes, Anagrama publica l’última entrega de 'Los diarios de Emilio Renzi', de Ricardo Piglia, 'Un día en la vida' (13/9). I Mario Vargas Llosa dialoga sobre la seva literatura amb Rubén Gallo a 'Conversación en Princeton' (Alfaguara, 21/9). Però anem a les veus en ple creixement creatiu: d’Emiliano Monge tindrem 'La superficie más honda' (LRH, 23/11), de Samanta Schweblin, la seva antologia de contes 'Pájaros en la boca y otros cuentos' (LRH, 9/11), i d’Eduardo Halfon, 'Duelo' (Asteroide, 28/8). Completem aquest repàs amb Sergio Olguín ('1982', Alfaguara, 7/9) i Evelio Rosero ('Toño Ciruelo', Tusquets, 7/9). 

Colson Whitehead

FICCIÓ INTERNACIONALAuster, Rushdie i Colson Whitehead

Auster, Rushdie i Colson WhiteheadPaul Auster diu que s’ha estat «preparant tota la vida» per poder escriure una novel·la com '4 3 2 1' (Edicions 62/Seix Barral). Dimarts passat, 29 d’agost, ja va arribar a les llibreries, i la setmana que ve podrem sentir-lo a Madrid i Barcelona. Un cop passat l’huracà Auster, recomanem molt centrar l’atenció en 'El ferrocarril subterrani', de Colson Whitehead (Periscopi/LRH, 12/9), una versió fantàstica de les xarxes d’evasió d’esclaus des del sud dels Estats Units. Després de l’impacte d’'El cuento de la criada', un altre títol a seguir és 'En estado salvaje', de Charlotte Wood, una altra ficció sobre la violència de gènere més brutal (Lumen, 7/9). Podrem examinar com s’ha reconvertit a la ficció (forçat per les restriccions de la seva vida) Roberto Saviano a 'La banda de los niños' (Anagrama, 30/8), recuperar Zadie Smith amb una història de dues filles de matrimonis mixtos en un barri multiracial de Londres ('Tiempo de swing', Salamandra, 2/11), veure com Salman Rushdie s’acarnissa amb Donald Trump a 'La decadència de Neró Golden' (Proa/Seix, 8/11) i descobrir els secrets creatius d’una autora secreta a 'La frantumaglia', d’Elena Ferrante (Lumen, 21/10).

De l’allau de títols dignes d’atenció només en podem oferir una enumeració, amb el risc de desbordar l’espai disponible: 'Trece maneras de mirar', de Colum McCann (Seix, 7/9), 'Al cor dels homes', de Nickolas Butler (Empúries/Asteroide, 20/9), 'Un libro de mártires americanos', de Joyce Carol Oates (Alfaguara, 5/10), 'Héroes de la frontera', de Dave Eggers (LRH, 5/10), 'Dios no vive en La Habana', de Yasmina Khadra (Alianza, octubre), 'Tot és possible', d’Elisabeth Strout (1984/Duomo, 11/10), 'La cançó de la plana', de Kent Haruf (Periscopi/LRH, 16/10), 'La casa dels noms', de Colm Tóibín (Amsterdam/Lumen, 23/10), 'Tránsito', de Rachel Cusk (Asteroide, 23/10), 'Al caer la luz', de Jay McInerney (Asteroide, 6/11), 'Conviene tener un sitio a donde ir', d’Emmanuel Carrère (Anagrama, 8/11), 'Los dieciséis árboles del Somme', de Lars Mytting, i 'Regreso a Birchwood', de John Banville (Alfaguara, 16/11).

Josep Pla

CLÀSSICS RECUPERATSPla i Brossa inèdits, i la veu de Lorca

Pla i Brossa inèdits, i la veu de LorcaLes recuperacions d’inèdits de grans clàssics ens donaran unes quantes sorpreses agradables. Una incògnita són les notes disperses de Josep Pla ('Fer-se totes les il·lusions possibles', Destino, 21/11) i els 'Poemes inèdits' de Joan Brossa que recupera Rata (15/11). Podem celebrar la primera gran antologia de poesia traduïda al català d’Emily Dickinson, a càrrec de Marcel Riera ('Aquesta és la meva carta al món', Proa, 8/11) i les entrevistes completes de Federico García Lorca recuperades per Malpaso a 'Palabra de Lorca' (28/8). De les flames ressorgeix una novel·la de Malcolm Lowry que es creia perduda, 'Rumbo al mar blanco' (Malpaso, 30/10), i del més enllà arriba la correspondència, d’habitació a habitació del sanatori antituberculós on estaven reclosos, entre el poeta Màrius Torres i Mercè Figueres ('Cartes a Mahalta'; Club Editor, 11/10). Rata recupera les cròniques des dels Mars del Sud d’Aurora Bertrana ('Paradisos oceànics', 4/10) i Minúscula remata la publicació dels 'Relatos de Kolimá' de Varlam Shalámov (4/10). Un misteri per descobrir és la versió alternativa de Dràcula que Bram Stoker va escriure a mitges amb l’islandès Vladimar Asmundsson, 'Los poderes de la oscuridad' (Ediciones B, 18/10).

China Mieville / ERNEST ALÓS

HISTÒRIAEl centenari de la revolució russa

El centenari de la revolució russaSi la revolució russa va tenir un primer episodi al febrer i un altre a l’octubre, amb les novetats editorials que l’analitzen en el seu centenari succeeix el mateix. A la primavera hi va haver un primer llançament editorial i ara arriben alguns títols per completar una oferta àmplia. 'Octubre. Historia de la revolución rusa', de l’escriptor trotskista de novel·la fantàstica China Mieville (Akal, 7/9), la 'Nueva historia de la revolución rusa', de Sean McMeekin (Taurus, 21/9), 'Los dilemas de Lenin', de Tariq Ali (Alianza, novembre), i les reedicions de 'Deu dies que trasbalsaren el món', de John Reed, a 1984, Capitán Swing i Nórdica. 

BIOGRAFIES I MEMÒRIES Almodóvar, Cranston i Nick Drake

El centenari del naixement de l’artista surrealista Leonora Carrington coincidirà amb la publicació, aquest mes, de la biografia escrita per la seva neboda Joanna Moorhead (Turner). Un monumental volum de José Luis Sánchez Noriega ens descobrirà l’'Universo Almodóvar' (Alianza, 14/9). I l’actor Bryan Cranston ens descobrirà a si mateix a 'Secuencias de una vida' (B, 18/10). Brian Jay Jones firma la biografia 'George Lucas, una vida' (Reservoir, 19/10). En el camp de la música, els que van conèixer el desaparegut Nick Drake el rememoren a 'Memoria de un recuerdo imborrable' (Malpaso, 9/10), i l’especialista en els Beatles Philip Norman es fa càrrec de la biografia de 'Paul McCartney' (Malpaso, novembre). Rata prossegueix amb el segon volum de les memòries de Sanmao ('Diarios de las Canarias', 4/10), mentre que James Rhodes segueix el dolorós camí d’'Instrumental' a 'Fugas' (Blackie, 8/11) i Joan Lluís Bozzo recorda l’immens actor còmic Rubianes a 'Pepe i jo' (Pòrtic, 8/11). 

NEGRA Connelly, Connolly i sèries sense fre

Notícies relacionades

Tot i que falta conèixer el guanyador del premi RBA de novel·la negra, aquesta tardor destaquen els gairebé homònims John Connolly (amb els seus relats de 'Música nocturna', Tusquets, 3/10) i Michael Connelly (amb un Harry Bosch semiretirat a 'El lado oscuro del adiós', Adn, 16/11). Antonio Mercero es descobreix com a autor del gènere a 'El final del hombre' (Alfaguara, 14/9) i ens arribaran noves entregues de diverses sèries longeves: relats de Bevilacqua i Chamorro de Lorenzo Silva ('Tantos lobos', Destino, 21/11), el segon 'Yeruldegger' d’Ian Mannock (Salamandra Black, octubre), 'Laberintos de la noche', un Monk d’Anne Perry (B, 4/10), una Scarpetta de Patricia Cornwell ('Inhumano', B, 11/10), un Bernie Gunther de Philip Kerr, ara a la Costa Blava conspirant amb Somerset Maugham ('El otro lado del silencio', RBA, octubre)… 

FANTÀSTICA Els dos Liu, Gainman i Sanderson

La ciència-ficció xinesa segueix arribant-nos amb l’antologia titulada 'Planetas invisibles', dirigida per Ken Liu (Runas, 14/9), i la segona part de l’aclamada trilogia de Cixin Liu, 'El bosque oscuro' (Nova, 20/9). 'La guerra de Calibán', de James S. A. Corey, segueix avançant-nos què ens depararà la sèrie 'The Expanse' (B, 4/10), mentre que en la facció del misteri destacaran 'La casa del callejón', de David Mitchell (LRH, 5/10), i 'Detrás de sus ojos', de Sarah Pinborough (Runas, 5/10). Per als cada vegada més fans de Brandon Sanderson, la seva antologia de relats en l’univers del Cosmere, 'Arcanum liberado' (Nova, 18/10). Andy Weir ('El marciano') se suma a la moda lunar a 'Artemisa' (Nova, 22/11) i Kameron Hurley ho fa al vell tema de les naus món ('Las estrellas son legión', Runas, 16/11). I un imprescindible: 'Mitos nórdicos', de Neil Gainman (Catedral/Destino, 10/10).