UNA LLEGENDA DE HOLLYWOOD

Mor l'actor Jerry Lewis als 91 anys

L'intèrpret d''El professor guillat' va ser un dels grans còmics nord-americans de la història del cine

olerin38760145 file photo   cast member jerry lewis poses during a photocal170820200705

olerin38760145 file photo cast member jerry lewis poses during a photocal170820200705 / Regis Duvignau

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia / Washington

La història del cine i la televisió ha tancat aquest diumenge un dels seus capítols més hilarants amb la mort de Jerry Lewis. El gran bufó de Newark (Nova Jersey), protagonista de més de mig centenar de pel·lícules, ha mort de mort natural als 91 anys a casa seva de Las Vegas i envoltat dels seus, segons un comunicat de la seva família. Afectat al llarg de la seva vida de diverses malalties, Lewis era un supervivent, un dels grans còmics del segle XX, amb una carrera no sense alts i baixos que li va proporcionar una enorme admiració i va inspirar altres còmics i cineastes com Jerry Seinfeld, Woody Allen o Martin Scorsese. Fora de la pantalla va ser un incansable filantrop, però també un odiós provocador amb una legió de detractors.

L'actor, el 1970, davant el Caesar's Palace de Las Vegas. / AFP

Nascut a Newark el 1925, fill d'una parella d'artistes jueus (el seu pare, actor de vodevil; la seva mare, pianista), va freqüentar els escenaris des de la infantesa i, a mitjans dels anys quaranta, va començar a fer-se un nom després d'unir forces amb el 'crooner' Dean Martin en un club d'Atlantic City. Junts van rodar 16 pel·lícules per convertir-se en la parella humorística més popular de mitjans del segle passat amb títols com 'Bojos de l'aire' o 'Mi amiga Irma'. En el duo, el primer tendia a exercir d'atractiu i sensible trencacors; el segon, de maldestre i estrafolari trenca-ho-tot. La química, no obstant, va acabar evaporant-se el 1956, donant peu a una sonada ruptura que va deixar orfes milions de fans. Durant dues dècades no es van parlar fins a la reconciliació final el 1987. 

Reinvenció en solitari 

Després de la ruputura amb el cantant, Lewis es va reinventar a la manera de Charles Chaplin, passant a escriure, dirigir i protagonitzar moltes de les seves següents pel·lícules, sempre amb un ull clínic per als aspectes més tècnics del cine. "Encara segueixo veient les pel·lícules que Jerry va fer al llarg dels anys", va dir Scorsese el 2013. "El seu aspecte visionari, la seva posada en escena, la claredat dels plans, la composició, el ritme i els personatges a la pantalla són immortals".

Dean Martin i Lewis, a Hollywood, el 1956. / AP

D'aquella època són 'El grum' o 'El professor guillat', potser la seva pel·lícula més famosa. "Jo era alt, prim i desgarbat, guapot però amb pinta de graciós. Amb la veu que Déu em va donar, tenia clar que no seria cantant com el meu pare", va escriure a les seves memòries. "Sempre vaig veure l'humor que hi havia en les coses, les possibilitats per fer un bon acudit". Casat en dues ocasions i pare de set fills, Lewis va ser tan divertit a la pantalla com irascible i esquerp fora d'ella. La salut no l'hi va posar fàcil: càncer de pròstata, un atac de cor que gairebé el mata i dolors crònics a l'espina dorsal que van provocar la seva addicció als analgèsics opiacis.

Lewis, al capdavant de la seva 'teletó', el 1990. / AP / JULIE MARKLES

La seva bona estrella es va anar apagant amb els anys fins que Scorsese el va rescatar per a ‘El rey de la comedia’ (1983), que va tornar a valer-li l'aplaudiment de la crítica. Uns anys abans li havia dit al Washington Post que el seu no era un humor sofisticat. "Al contrari, es basa en la forma més simple possible. Els nord-americans sempre es pregunten si han de riure quan a algú li tiren un pastís en la cara. Els europeus no pensen així, simplement riuen". Especialment a França, va mantenir l'aura de geni irreprotxable. Però a casa, les seves opinions polítiques de conservador ultramuntà o els seus acudits homòfobs i racistes li van passar factura entre part del públic.

Lewis i Stella Stevens, a 'El professor guillat'. / Arxiu

Notícies relacionades

Un article recent a 'Vice' portava per títol: "Jerry Lewis segueix viu (i segueix sent un tros de merda)". Un altre al britànic ‘The Telegraph’ el definia com "l'idiota amb més èxit de Hollywood". La tolerància no era un dels seus forts. Fa uns anys va dir a Austràlia que el criquet "és un esport de maricons" i el 2015 va afirmar que els refugiats "no són part de la condició humana" i "haurien de quedar-se a l'infern en què viuen". L'arribada de Donald Trump al poder la va celebrar sonadament.

Tasques solidàries

Però Lewis també es va guanyar el seu trosset de redempció a través de la filantropia. Des del 1966 fins al 2010 va presentar a la televisió una telemarató anual per recaptar fons contra la distròfia muscular i ajudar els afectats. Al llarg dels anys va recaptar més de 1.500 milions de dòlars per a la causa. 

Temes:

Obituaris Cine