ESTRENES DE CINE

'La decisió del rei', l'home que va plantar cara a Hitler

El republicà Erik Poppe reivindica la figura de Haakon VII en la seva última pel·lícula, que acaba d'arribar a les nostres sales

Tràiler de ’La decisión del rey’.(2016) / periodico

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El noruec Erik Poppe, malgrat considerar-se republicà, ha realitzat un dels millors films al voltant de la monarquia dels últims temps. Es tracta de la pel·lícula estrenada recentment 'La decisió del rei', en què analitza un fet crucial per a la història del seu país que, fins al moment, no havia sigut prou reivindicat: la negativa de Haakon VII de doblegar-se als interessos d’Adolf Hitler a l’hora de deixar que el seu país fos ocupat per les tropes alemanyes. «És una història que adquireix una rellevància inesperada en aquests temps. Acostar-nos a la figura d’un líder que està disposat a sacrificar fins i tot la seva vida per salvaguardar la democràcia i el seu poble», explica Poppe a aquest diari.

 

Erik Poppe, durant el rodatge de 'La decisió del rei'.

   El director ha passat tres anys de la seva vida investigant Haakon VII, recorrent a les fonts originals i consultant muntanyes de bibliografia. La seva màxima obsessió a l’hora de retratar-lo era que els successos que s’expliquessin fossin tan pròxims com fos possible a la realitat. La fixació per captar la versemblança del moment reconeix que li ve de la seva època de reporter de guerra. «Volia abocar la meva experiència i traslladar el llenguatge urgent de les trinxeres a una pel·lícula històrica. No m’interessa el model clàssic en què tot està molt construït», explica.

Potser per aquesta raó, 'La decisió del rei' està plena de petits detalls. Està narrada des de l’exhaustivitat, de cada escenari, de cada data, de cada minut i segon. Així, ens endinsem en la voràgine tensa i claustrofòbica d’uns dies que van canviar el destí d’una nació a través de la mirada d’un home que tenia com a màxima obsessió simplement fer les coses bé. «Avui els líders estan més centrats a seguir mantenint el seu poder que a servir als seus. Són líders que creuen que la gent hi és per servir-los a ells, i no al revés». 

Notícies relacionades

  

 El que més admira Poppe de Hakoon és que es va preocupar pels més desafavorits, i va obligar que al Parlament estiguessin representats obrers, treballadors i comunistes. «És una pel·lícula sobre la importància de les grans decisions en els moments oportuns. També de la necessitat de mantenir la dignitat, encara que sembla que es tingui tot en contra. No es tracta d’orgull, sinó d’autoestima».