Chano Domínguez i Mariola Membrives, jazz i flamenc al Teatre Grec

El pianista gadità i la 'cantaora' cordovesa inauguren aquest divendres la programació del Festival Mas i Mas al Teatre Grec

zentauroepp39181901 icult  chano dom nguez  y  mariola membrives foto juan migue170803162930

zentauroepp39181901 icult chano dom nguez y mariola membrives foto juan migue170803162930 / Juan-Miguel-Morales-Lopez

2
Es llegeix en minuts
Ester Torras / Barcelona

El 15è Festival San Miguel Mas i Mas, que va començar el 28 de juliol amb el soul d’Imany al Palau de la Música, inaugura avui la seva programació al Teatre Grec. L’idíl·lic espai barceloní, amb capacitat per a 2.000 persones i on abans només es pro­gramaven actuacions durant el juliol, tindrà aquest estiu una vida més llarga gràcies al concurs públic que va obrir l’Ajuntament de Barcelona i que van guanyar Mas i Mas, Focus i Bitò. El trio, encarregat de la programació de l’amfiteatre durant els pròxims dos anys, ha començat per organitzar una quinzena d’actuacions fins al 3 de setembre.

    

El concert inaugural anirà a càrrec de la fusió de jazz i flamenc de Chano Domínguez i Mariola Membrives. El director artístic del festival, Pere Pons, va ser qui va unir els dos artistes en aquesta producció exclusiva per a l’ocasió: «Vam creure en aquesta proposta perquè mai havien actuat junts tot i partir d’un llenguatge comú». El pianista gadità, resident a Seattle (EUA), és referent internacional a fer conviure les dues disciplines de forma natural. Després d’actuar amb grans artistes del jazz i recórrer Europa al costat del pianista Stefano Bollani, ara s’uneix a la jove cordovesa, una de les veus més reveladores dels últims temps gràcies al seu disc Llorona.

RECORREGUT PER DIVERSOS GÈNERES

Encara que hi haurà poques peces originals, segons tots dos van avançar, faran un recorregut per composicions de diferents estils, com el bolero, el tango i estàndards americans i llatins. «Interpretarem cançons que van des de Thelonious Monk fins a María Valdés. Tots són compositors que ens agraden molt i que han sigut capaços d’aguantar bé les dècades», va avançar durant un dels assajos Domínguez, que també tocarà alguna peça original al piano. 

    

Gracias a la vida (Violeta Parra), Los ejes de mi carreta (Atahualpa Yupanqui) i Ojos verdes (Conchita Piquer) són alguns dels clàssics que no faltaran a l’escenari. «Jo m’he criat a mig camí de tots aquests estils. Per a mi és un somni, un autèntic privilegi, fer aquest concert», va afegir Membrives.

INFLUÈNCIES HÍBRIDES

Amb només 12 anys, Domínguez es va submergir en el món del jazz gràcies al seu pare, que escoltava cantaores com Juan Valderrama i Pepe Marchena. Més enllà del flamenc, el músic es va criar «en un ambient híbrid» perquè es va anar interessant per estils i sonoritats que venien de fora i cridaven la seva atenció. Aquesta barreja que va començar fa 30 anys ha anat creixent i adoptant noves tendències amb el pas dels anys. «Cada vegada hi ha menys banderes i barreres a través de la música, hi ha ganes de crear i passar-ho bé. ¡Visca la impuresa!», exclama.

Notícies relacionades

    

Per una altra part, artistes com Pastora Soler i Billie Holiday són algunes de les veus que més han influït en la carrera de Membrives. «Al principi m’imposava molt treballar amb Chano perquè ell va fer néixer tota la música amb què he crescut», diu la cantaora cordovesa. Pons va assegurar que la nit d’aquest divendres serà «molt especial» perquè les dues veus es fusionaran sota una lluna gairebé plena. «Aquí res és casual».