ESTRENA DEL GREC

Un fascinant món de conte

James Thierrée meravella amb la melancolia captivadora de 'La grenouille avait raison'

2
Es llegeix en minuts
José Carlos Sorribes
José Carlos Sorribes

Periodista

ver +

¿'Clown'? ¿Acròbata? ¿Mim? ¿Músic? Tot això i fins i tot més és James Thierrée, de qui ja s’hauria de deixar de recordar que és net de Charles Chaplin. O no. Perquè de Thierrée emana la màgia del seu avi, el gran Charlot. Si l’art es transmet a través dels gens, la prova està en aquest artista de formació circense i que explora camps expressius més enllà de la paraula. Dos dies al Lliure amb un èxit apoteòsic el converteixen en el 'hit' del Grec 2017. Hi havia tanta expectació en l’estrena de l’espectacle 'La grenouille avait raison', a partir d’un conte dels germans Grimm, que es va reflectir en una cosa tan inusual com és la recerca d’entrades a les portes del teatre, gairebé pròpia d’una revenda futbolera, o en la massiva convocatòria d’artistes de casa. De Paco Mir Oriol Pla, per exemple, per als quals Thierrée deu ser sens dubte un far.

    

És que aquest artista s’ha de veure una vegada a la vida, almenys. Firma uns espectacles que atrapen a través d’atmosferes de melancolia captivadora, poètica inabastable i talent il·limitat. Ell proposa i l’espectador imagina. A 'La grenouille avait raison' planteja un viatge a través d’una meravella d’escenari, amb els cortinatges i els enginys mecànics propis dels grans invents del 'TBO', que tant pot evocar Jules Verne com Tim Burton. Allà hi ha un piano que mou les seves tecles de forma autònoma i també una peixera/banyera rectangular on algú es capbussa, pesca no se sap ben bé què o també fa un pipí.

  

 Per aquest espai, coronat per un inquietant nenúfar mecànic, que puja i baixa a cops d’energia lumínica, es mouen uns personatges de conte. Donen vida a una història letàrgica amb un significat que queda en mans de la imaginació de cada espectador. Els cinc intèrprets, més una cantant, despleguen un humor blanc, etern, de 'clown', que 

Notícies relacionades

fa riure grans i petits, com en el genial número de la multiplicació dels plats. També es mouen de forma espasmòdica o vociferen en pla gamberro i parlen en un idioma inintel·ligible però del qual s’entén tot.

ELS SEUS CÒMPLICES

Thierrée és l’estrella del quadro. Fa exercicis d’acròbata expert, practica aguts jocs de mans (amb referències que arriben fins a 'Piratas del Caribe'), es baralla amb un serrell rebel i desconstrueix el seu cos en moviments que l’acosten al hip-hop. Té, a més a més, còmplices enormes en les ballarines Sonia Bel Hadj Brahim i Thi Mai Nguyen. I en els actors Samuel Dutertre i Hervé Lassïnce. I perquè no hi falti res, la majestuosa veu d’Ofélie Crispin posa el segell diví a aquest fascinant viatge que ens torna a la màgia de la infància. 

Temes:

Grec