ACABADA L'EXHUMACIÓ

Dalí torna "a descansar en pau sota la cúpula" després de l'exhumació

El cadàver de l'artista estava "perfectament momificat" i el bigoti seguia "apuntant a les 10 i 10", segons responsables de la Fundació Gala-Dalí

El seu bigoti presentava la seva clàssica postura de les deu i deu. / LLUIS GENE / VÍDEO: ATLAS

4
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El secretari de la Fundació Gala-Dalí, Lluís Peñuelas, s'ha felicitat que el cadàver de Salvador Dalí torni "a descansar en pau sota la cúpula" del Teatre Museu Salvador Dalí de Figueres després que al llarg de l'última nit s'hagi exhumat el cadàver embalsamat per extreure'n les mostres de teixit necessàries per fer les proves de paternitat reclamades per una dona, Pilar Abel, que al·lega ser filla de Dalí. Una intervenció que la fundació considera "del tot improcedent".

S'han extret cabells, dents, ungles i dos ossos llargs del cos embalsamat de l'artista

Segons el secretari de la fundació, Lluís Peñuelas, el cos de Dalí estava "perfectament embalsamat i momificat" i el seu bigoti conservava "la seva clàssica posició, apuntant a les 10 i 10", que sempre va portar en vida i amb què va ser enterrat. "Va ser molt emocionant", ha afegit.

El procés, més breu del previst, es va iniciar a les 20.00 hores i es va acabar a les 00.40 hores i ha suposat l'extracció de cabells, ungles, diverses dents i dos ossos llargs del cos embalsamat de l'artista. Els resultats podrien estar disponibles la primera quinzena de setembre, just a temps per al judici que se celebrarà el 18 de setembre a Madrid. Si Pilar Abel fos reconeguda com a filla de Dalí, tindria dret a reclamar posteriorment el 25% del patrimoni de l'artista, calculat això sí, segons l'advocat de la fundació, Albert Segura, "en el moment de la seva mort".

MÒBILS REQUISATS

Els responsables de la fundació, que han fet balanç de l'operatiu aquest matí a les vuit, s'han mostrat disconformes amb la necessitat de fer l'operació. "Ha sigut una situació molt incòmoda per a la fundació i que ens ha fet molta pena", ha dit el secretari de l'entitat, que ha precisat que el procés "s'ha pogut fer preservant al màxim possible, encara que qualsevol exhumació no deixa de ser un acte de violència, la intimitat de la persona, la integritat del museu i l'accés dels visitants", que en aquesta època són 4.000 al dia. Els treballs s'han fet sota dues carpes i a tots els presents se'ls han requisar els telèfons i han sigut escorcollats pels Mossos per evitar que es filtressin imatges del procediment forense.

"Ha sigut una situació molt incòmoda. Qualsevol exhumació és un acte de violència"

La jutge inicialment va reclamar que l'exhumació es practiqués a partir de les 9.30 del matí, cosa que hauria obligat a tancar el museu en plena temporada alta, "amb un gran nombre d'entrades ja reservades i pagades", un cost addicional i problemes d'ordre públic. La fundació va oferir obrir la tomba qualsevol nit de juliol o els dilluns d'octubre en què tanca l'equipament, i la jutge que tramita la demanda va elegir la primera opció.

Segons l'advocat Albert Segura, la demanda de Pilar Abel i el mateix acte de la jutge de Madrid que ha ordenat la pràctica de proves genètiques no estava "prou motivat" al comptar només amb el testimoni "d'una senyora que diu que és una amiga de la mare i que afirma que aquesta li va dir que el pare de la seva filla era Salvador Dalí". Perquè la demanda fos "raonable", ha apuntat, s'hauria d'haver esbrinat abans si la demandant comparteix ADN amb el seu pare legal, ja mort, o amb el seu germà.

RECLAMARAN ELS COSTOS A LA DEMANDANT

La fundació, ha anunciat el seu gerent, Joan Manuel Sevillano, es reserva la possibilitat de reclamar els costos de l'operació a Pilar Abel, incloent-hi fins a les entrades que ahir es van deixar de vendre quan es va suspendre cautelarment la venda anticipada, així com una indemnització a l'Administració de Justícia si es demostra que la seva actuació ha sigut errònia.

"Es podria donar el cas surrealista que si s'accepta el recurs de reposició, resolgui que la prova no s'hauria d'haver fet", diu l'advocat

Notícies relacionades

"Es podria donar el cas surrealista que si s'accepta el recurs de reposició, resolgui que la prova no s'hauria d'haver fet", ha sostingut el lletrat Albert Segura, soci del bufet Roca Junyent. La fundació també reclamaran que les mostres extretes tornin a ser inhumades per restituir la integritat del cadàver de l'artista, en un acte privat.

El secretari de la fundació ha detallat que els tècnics van començar a introduir els materials per a l'aixecament del taüt, amb politges, a les 19.30, a les 20.00 va començar l'exhumació, a les 22.20 es va obrir el taüt, amb algun retard a l'estar forrat de zinc, i aquest es va tancar a les 23.40, una vegada extretes les mostres. La tomba, situada al terra de l'escenari de l'antic teatre de Figueres, s'ha tornat a tancar una hora després. "El procés no ha tingut cap dificultat i ha resultat més ràpid del que es preveia", ha afegit Peñuelas. La directora dels museus Dalí, Montse Aguer, ha recordat que en les maniobres hi han participat persones que ja van intervenir en el sepeli de l'artista i coneixien les peculiaritats de la tomba i la cripta.