cultura nipona a Barcelona

Cinc dies de robòtica al Saló del Manga

La cita amb el còmic japonès, que se celebrarà de l'1 al 5 de novembre, inicia una col·laboració amb el Sónar

zentauroepp17976039 icult comic mazingerz mazinger z170619211709

zentauroepp17976039 icult comic mazingerz mazinger z170619211709

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Arribarà amb l’omnipresència de la robòtica en el còmic japonès, amb noms com Mazinger Z i Astro Boy en l’imaginari, escenificada en una gran exposició, una vintena de robots per interactuar i nombroses activitats al seu voltant. I seran cinc dies de festival en lloc de quatre –de l’1 al 5 de novembre, de dimecres a diumenge– i 75.000 metres quadrats –5.000 més que l’any passat–. El Saló del Manga de Barcelona, que el 2016 va marcar un nou rècord de visitants –142.000– seguirà creixent aquest 2017, instal·lat als palaus 1 al 5 de Fira Montjuïc.

La 23a edició, la «més ambiciosa», segons el seu director i últim Premi Nacional de Cultura, Carles Santamaria, que ahir va presentar l’avanç a la Virreina, porta una novetat: la col·laboració amb el Sónar, en una estratègia de «sinergies amb altres festivals de referència internacional que se celebren a la ciutat». L’ex-

periència, que les dues parts esperen que tingui continuïtat, tal com va explicar el codirector del festival de músiques avançades, Ricard Robles, traslladarà dijous dia 2 de juny el Sónar a l’escenari de la plaça de l’Univers amb una actuació de tres hores i mitja de destacats DJ japonesos molt connectats a l’anime i als videojocs.

Mazinger Z, Astro Boy... La robòtica serà una de les protagonistes del Saló, amb una de les seves eminències com a convidat –el doctor en electrònica i enginyeria Takanori Shibata–, l’exposició '¿Somien els metxes amb ovelles elèctriques?', sobre els robots, els 'metxes' (robots gegants tripulats) i els cíborgs en el manga i l’anime, i activitats pedagògiques i lúdiques, com lluites de robots sobre un ring. Shibata ha realitzat investigacions sobre la interacció entre robots i humans i és l’inventor d’una innovadora foca robot anomenada Atur (Nuka, a Espanya) que s’utilitza amb funcions terapèutiques per a malalts per exemple d’Alzheimer.

Altres presències confirmades són les de les mangakas Yôko Kamio, autora del supervendes 'No me lo digas con flores' (Planeta Cómic) i Robico ('El monstruo de al lado', a Norma), i la cantant Azumi Inoue, que interpreta el tema d’'El meu veí Totoro', dirigida per Hayao Miyazaki.

La nota trista és l’homenatge a la jove il·lustradora i autora de manga espanyola Victoria Chamizo Kenneos, de 28 anys, morta l’agost passat. El cartell del saló, que ahir presentava molt emocionada la seva tia, és obra seva i els seus treballs, entre els quals destaca 'La dama de las nieves', protagonitzarà una antològica.

L’ARRÒS I LA CULTURA

Hi tornarà a haver estrenes de pel·lícules d’animació, concursos de 'cosplay', actuacions musicals, exhibicions lligades a la gastronomia (aquest any, amb l’arròs com a estrella) i a la cultura, tradicions i espiritualitat nipones, jocs, tallers de 'youtubers', manga, anime i impressores 3D o zones dels videojocs de Nintendo.

Notícies relacionades

«És probable que els dies forts del Saló acabem penjant el cartell d’‘entrades esgotades’», va assenyalar Santamaria. «El Saló ha crescut molt i necessita expansió perquè morir d’èxit no és del tot desitjable, perquè causa frustració en la gent que no hi pot entrar», va afegir en al·lusió al «desitjable» trasllat de l’edició del 2018 als més amplis espais de Fira Gran Via 2.

La venda anticipada d’entrades comença avui a la web de Ficomic.