On Catalunya

DIA DE LA MÚSICA

L'OBC, a punt per estrenar l'estiu a la platja

El valencià Josep Vicent dirigeix aquest any l'actuació de l'orquestra a la Barceloneta amb un programa dedicat al segle XX

zentauroepp38966144 concert a la platja ocb l auditori concert 2016 fotografia m170619153626

zentauroepp38966144 concert a la platja ocb l auditori concert 2016 fotografia m170619153626

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) ja està a punt per trepitjar la sorra de la Barceloneta, on demà oferirà el tradicional concert popular i gratuït coincidint amb el Dia de la Música. A partir de les 21.00 hores, els músics i el director Josep Vicent (València, 1970) ocuparan l’escenari a la platja de Sant Sebastià, davant de l’hotel W, amb ànim d’oferir una nit màgica. L’ajuntament finança la cita amb diners recaptats de la taxa turística de Barcelona.

La música del segle XX serà la protagonista de la vetllada més fresca de l’OBC. Obrirà el concert la imponent Obertura festiva de Dmitri Xostakóvitx, per seguir amb fragments de Water dances, de Michael Nyman, prolífic compositor britànic autor de populars bandes sonores, i El cant dels ocells, una obra tradicional que el violoncel·lista Pau Casals va convertir en símbol de la pau. Una selecció de passatges de Romeu i Julieta de Serguei Prokófiev i Bolero de Maurice Ravel completen el programa.

AMOR I FRATERNITAT

«És un programa modern que té com a directriu la idea de fraternitat. Interpretant Romeu i Julieta farem un recorregut per tot el procés de l’amor, i El cant dels ocells és un símbol de la unitat entre les cultures, de pau i amor», afirma Vicent, sòlid director que fa pocs mesos va triomfar al Tívoli amb Carmina Burana, de La Fura dels Baus.

«L’obra de Nyman encaixa en el programa perquè és una peça molt dansística, com Romeu i Julieta, creada com a peça de ballet, i amb un element repetitiu important, com Bolero», assenyala Vicent. Water dances és un passatge de la Vuitena Simfonia del compositor minimalista de qui Vicent ha enregistrat la integral les seves simfonies: 15 obres interpretades per la Royal Philharmonic Orches-tra, la World Orchestra, la London Symphony, la New World Symphony Miami i la Royal Liverpool Philharmonic.

Vicent ja coneix l’OBC, amb la qual va gravar un disc dedicat a Mestres Quadreny i a la qual va dirigir fa anys en els concerts educatius La màquina orquestral. «Com que mai havia fet un programa així amb ells, serà com un debut». També serà la primera vegada que dirigirà a l’aire lliure tan a prop del mar. «El que m’agrada d’aquesta mena de concerts que van destinats a un públic ampli és la increïble energia que es genera amb un repertori tan directe i pensat per connectar amb l’oient».

DUES PANTALLES

Notícies relacionades

El públic situat lluny de l’escenari podrà seguir el concert per dues grans pantalles i el so amplificat. No serà el cas de quatre afortunats –escollits per sorteig entre més de 1.000 persones– que el disfrutaran al costat dels músics, asseguts entre ells. «Tot sona més explosiu des de dins l’orquestra», apunta el director. «És una experiència única que els permetrà descobrir els nostres codis interns».  

Els que no puguin anar a la platja, podran seguir la cita en directe per Catalunya Música. TV-3 també la gravarà i l’emetrà en diferit per Canal 33 la nit del 23 de juny.