MERCAT ESTRATÈGIC

La 29a edició del Mercat de Música Viva de Vic tindrà accent italià

Vinicio Capossela i Cabo San Roque obriran una mostra amb destacada presència d'intèrprets italians i 20 estrenes absolutes

v7b1512

v7b1512 / Albert Bertran

2
Es llegeix en minuts
ESTER TORRAS / BARCELONA

A tres mesos de començar la 29a edició, el Mercat de Música Viva de Vic, un dels festivals catalans més ben valorats per públic i professionals, va revelar ahir la seva programació. Del 13 al 17 de setembre vinent, una seixantena de propostes musicals procedents de tot el món –20 de les quals són estrenes absolutes– es reuniran a la capital d’Osona en «una oportunitat única per descobrir nous treballs discogràfics i viure la música a peu de carrer», segons va destacar el regidor de Fires i Mercats de Vic, Benjamí Dòniga.

    

L’accent italià marcarà el tempo de l’edició amb un concert inaugural de Vinicio Capossela i els catalans Cabo San Roque al Teatre Atlàntida. Després d’una dècada d’amistat i de múltiples col·laboracions, el grup barceloní afinarà les seves màquines sonores més experimentals per repassar els èxits de la llarga trajectòria de l’artista transal-

pí. Bruno Belissimo, Fabrizio Cammarata, Gli Sportivi i Talco configuren la resta de representació italiana.

Christina Rosenvinge estrenarà àlbum en el festival.

VARIADA I SENSE COMPLEXOS

L’emergència i la comercialitat es fusionen un any més en una programació artística «diversa i desacomplexada» que pretén abraçar tota mena d’estils, tal com va apuntar el director artístic de l’MMVV, Marc Lloret. Tenint en compte el principal objectiu del mercat de convertir-se en una plataforma de llançament de grups catalans, al voltant de la meitat de les propostes són catalanes. L’altra meitat es reparteix equitativament entre artistes espanyols, com Amorante, Izaro, Jansky i Sandra Bernardo, i internacionals, com el noruec Albert Af Ekenstam, els veneçolans La Vida Bohème o la banda franco-cubana La Dame Blanche.

    

Lloret també va destacar la importància dels nous treballs perquè són «els que més atrauen els programadors i la crítica». En aquesta línia, la vigatana Núria Graham preestrenarà àlbum, els Gramophone Allstars Big Band tornaran amb nous ritmes caribenys i la madrilenya Christina Rosenvinge regalarà frescos temes de pop independent, entre altres. Una de les estrenes més esperades és l’espectacle de Maria Rodés, guanyadora del certamen Puig-Porret 2016, que ha cristal·litzat el premi en un emotiu disc sobre el seu besavi que es llançarà el mes de setembre vinent.

ACTUACIONS GRATUÏTES

La plaça Major i l’escenari del Sucre tornaran a aglutinar masses amb les actuacions gratuïtes d’alguns dels artistes amb més projecció del panorama català durant el cap de setmana. Pel centre neuràlgic de Vic passaran Ramón Mirabet, La Iaia, Sènior i el Cor Lomax, Muchachito Dolo Beltrán. Així mateix, Duende Josele, Talco, Zoo, Txarango i Doctor Prats faran parada a la ciutat durant les seves gires per omplir el Sucre amb els ritmes més festius i ballables.

    

Amb les primeres dades d’avaluació de l’any passat, Dòniga va assegurar que el sector professional ha acollit molt bé els canvis de l’anterior edició, especialment la concentració de les activitats professionals a l’Atlàntida i l’avançament de les dates.

Notícies relacionades

  

 Amb un impacte econòmic de tres milions d’euros, la directora de l’Àrea de Mercats de l’ICEC, Antònia Andújar, va corroborar «haver trobat el camí». Tots els canvis es mantindran en aquesta 29a edició, que comptarà amb un pressupost de 816.900 euros, similar al de l’any passat. 

MMVV, mercat estratègic 

Al llarg dels últims 4 anys, el Departament de Cultura ha portat a terme una intensa tasca d'harmonització i coordinació dels principals mercats d'arts escèniques i musicals de Catalunya. Segons va explicar el diputat delegat de Cultura, Juanjo Puigcorbé, d'entre els 60 festivals als quals dona suport la Generalitat, 6 s'han denominat estratègics "per crear una xarxa sòlida". Amb El Mercat de Música Viva, que rep la màxima aportació econòmica (360.000 euros), figuren La Mostra d’Igualada, el Trapezi de Reus, FiraTàrrega, Fira Mediterrània de Manresa i el Sismògraf d'Olot.