FESTIVAL LITERARI

Carlos Zanón serà el nou comissari de BCNegra

El novel·lista agafa el relleu a Paco Camarasa, que ha dirigit les jornades de novel·la policíaca durant 12 anys

zentauroepp37332311 barcelona 17 02 2017 on barcelona carlos zan n elige para el170605124412

zentauroepp37332311 barcelona 17 02 2017 on barcelona carlos zan n elige para el170605124412 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts

L'escriptor Carlos Zanón (Barcelona, 1966) serà el nou comissari de BCNegra, les jornades dedicades a la novel·la policíaca que se celebren cada any a Barcelona. Zanón agafa el relleu al llibreter Paco Camarasa, que al gener va anunciar que deixava la direcció del festival literari després de 12 edicions per problemes de salut.

En un acte que va ser al mateix temps anunci de la retirada i homenatge, l'Ajuntament de Barcelona va revelar que havia iniciat els tràmits per concedir a Camarasa la Medalla al Mèrit Cultural de la ciutat i que, encara que ja en l'edició del 2017 va comptar amb el també escriptor Toni Iturbe com a director adjunt, seleccionaria el successor entre una terna de candidats.

El nou nomenament ha sigut anunciat pel tinent d'alcalde d'Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, que ha subratllat que amb la incorporació de Zanón "BCNegra tindrà mirada d'autor".

¿CANVIS A L'HORITZÓ?

"BCNegra -comenta el nou comissari- és un festival que funciona, i si és possible millorarem algunes d'aquestes moltes coses que funcionen, però m'agradaria que es mantingués com un festival popular i arrelat a la ciutat com és ara i que mantingui el nivell de qualitat sense obsessionar-nos pel creixement". Zanón afegeix que és necessari que "BCNegra estigui pendent tant de les coses que s'estan fent com dels autors consagrats".

Notícies relacionades

Entre les empremtes personals que voldria deixar en la programació del febrer del 2018, encara que fins demà no començarà a exercir com a comissari del festival, Zanón en té algunes de pensades. "M'agraden les taules dedicades a un autor o un llibre en concret: a Jim Thompson, a Patricia Highsmith... M'agradaria que, ja que tenim els autors a la ciutat, també anessin a clubs de lectura de llibreries i biblioteques. I també m'agradaria fer el festival més acollidor per als autors, que hi hagi més vida en comú. Això passa als festivals de ciutats petites i no tant als de les grans: el festival de novel·la negra de París, per exemple, no funciona", enumera el comissari.

Carlos Zanón és autor de novel·les com 'No llames a casa', 'Jo fui Johnny Thunders' (premi Dashiell Hammett 2015) i 'Marley estaba muerto'. També ha publicat diversos llibres de poesia i col·labora com a articulista i crític musical i literari en diversos mitjans. Recentment ha acceptat l'encàrrec de donar continuïtat literària a les aventures del detectiu Pepe Carvalho, creat per Manuel Vázquez Montalbán.