'El hombre de las mil caras' lluitarà pel premi Platino a la millor pel·lícula

'Julieta' també competirà pel guardó més noble del cine iberoamericà mentre que 'Un monstre em ve a veure' acapara set nominacions

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

'El hombre de las mil caras' aspira aquest estiu a conquistar el premi Platino a la millor pel·lícula iberoamericana. El 'thriller' polític dirigit per Alberto Rodríguez té quatre serioses competidores. Entre elles, 'Julieta', de Pedro Almodóvar. Totes dues tenen el mateix nombre de nominacions (quatre) i s'enfrontaran amb 'El ciudadano ilustre' (Argentina), 'Neruda' (Argentina, Xile, França, EUA i Espanya) i 'Doña Clara' (Brasil) pel guardó més noble. Els realitzadors d'aquestes tres pel·lícules (Gastón Duprat i Mariano Cohn, Kleber Mendoça i Pablo Larraín, respectivament) també han rebut nominacions en la categoria de millor direcció. Per la seva banda, 'Un monstre em ve a veure' -amb la qual J. A. Bayona va regnar la nit dels Goya- no competeix pel Platino al millor film, però sí que lluitarà en set apartats, inclòs el de millor director.

Els actors Kate del Castillo, Angie Cepeda i Miguel Ángel Silvestre acaben de fer públiques les nominacions a Los Angeles. Promoguts per l'Entitat de Gestió de Drets dels Productors Audiovisuals (EGEDA), els guardons -que representen 13 països i que compleixen ja quatre edicions celebrades a Panamà, Marbella i l'Uruguai- s'entregaran el 22 de juliol a Madrid.

EL 'CAS ROLDÁN'

'El hombre de las mil caras' trasllada a la gran pantalla un dels episodis més delirants de la història recent d'Espanya: el 'cas Luis Roldán'. Tens, fibrós, aclaparador i complex, és un 'thriller' de despatxos protagonitzat per trilers, mentiders, agents d'espionatge i corruptes professionals que viatgen amb talonari i no amb pistoles. El film -basat en el llibre del periodista Manuel Cerdán- està protagonitzat per un excel·lent Eduard Fernández, que dona vida a Francisco Paesa, l'exagent secret més controvertit que ha tingut Espanya i la persona que va col·laborar tant en la fuga de Roldán, exdirector de la Guàrdia Civil i saquejador de les arques públiques, com en la seva posterior i rocambolesca entrega al Govern socialista. Fernández aspira a endur-se el Platino al millor actor. També Rafael Cobos i Alberto Rodríguez pel guió de la pel·lícula, que també aspira al Platino al millor so.

EMMA SUÁREZ

Notícies relacionades

Emma Suárez va donar a 'Julieta' l'únic Goya d'aquest any. Als Platino repeteix com a candidata a la millor actriu protagonista. S'enfrontarà a Juana Acosta ('Anna'), Sonia Braga ('Doña Clara'), Angie Cepeda ('La semilla del silencio') i Natalia Oreiro ('Gilda, no me arrepiento de este amor'). La pel·lícula d'Almodóvar, absorbent història de mares i filles en què el consagrat cineasta -president del jurat de Cannes- ha fugit del barroc, també ha sigut nominada en els apartats de millor director i millor música original. En aquests mateixos apartats lluitarà 'Un monstre em ve a veure'.

La taquillera pel·lícula amb la qual Bayona ha tancat la seva accidental trilogia sobre les relacions entre mares i fills ('L'orfenat', 'Lo imposible') és la que més nominacions rep: set, incloses les de direcció d'art, fotografia, so, educació en valors, música i muntatge. Mentrestant, 'Tarde para la ira' -amb la qual el debutant Raúl Arévalo va aconseguir la proesa de conquistar el Goya a la millor pel·lícula- aspira a endur-se el Platino a la millor 'opera prima'.