PROGRAMACIÓ

Viggo Mortensen recitarà els seus poemes en la setmana Barcelona Poesia

L'actor serà protagonista d'un recital el 12 de maig i el raper Nach, un 'poetryslam' el 14

El mallorquí Pau Vadell i Vallbona ha guanyat els Jocs Florals amb 'Esquenes vinclades'

fcasals11339139 viggo mortensen170502125655

fcasals11339139 viggo mortensen170502125655 / CHRIS YOUNG

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El polifacètic actor Viggo Mortensen recitarà els seus poemes al costat del poeta argentí Fabián Casas el divendres 12 de maig en la setmana Barcelona Poesia, que se celebrarà del 10 al 16. Teresa Colom i Àngels Gorgori, organitzadores de la cita, van celebrar ahir poder mostrar «la faceta menys coneguda de Mortensen, escriptor de poesia i, sobretot, editor de poesia» a través d’un segell nord-americà amb el qual ha publicat també textos en castellà.

Aquest any el guanyador dels Jocs Florals de Barcelona ha sigut Pau Vadell i Vallbona amb el seu poemari Esquenes vinclades. Vadell (Mallorca, 1984) ha editat una dotzena de llibres de poesia. La seva última obra va ser Traït (Premi Senyoriu Ausiàs March 2015). El dia 10 recollirà el guardó en un acte en què es glossarà Josep Palau i Fabre en el centenari del seu naixement.

27 ACTIVITATS EN 12 ESPAIS / Barcelona Poesia reunirà 27 activitats en 12 espais durant una setmana per donar veu a 50 participants, a més del cicle d’activitats no oficials Més poesia, promogut per 70 centres culturals. L’acte central serà el 33è Festival Internacional de Poesia, un gran recital al Palau de la Música el dia 16 amb grans noms com Billy Collins, considerat el poeta més popular dels EUA, segons The New York Times, a més de la portuguesa Ana Luísa Amaral, la nicaragüenca Gioconda Belli, l’italià Paolo Agrati i la catalana Maria Sevilla.

Notícies relacionades

El Barcelona Poesia obrirà el dia 10 amb un homenatge al saxofonista i compositor John Coltrane coincidint amb el 50è aniversari de la seva mort. Marçal Font, Quim Lecina i Núria Martínez-Vernis recitaran versos d’Amiri Baraka i Joy Arjo, entre altres, en companyia d’un quartet de jazz. En aquesta edició hi ha entre els convidats la poeta índia establerta al Canadà Rupi Kaur, una icona de la «poesia urbana» més transgressora, i l’italià Erri De Luca, amb els seus cants als marginats del món i els seus versos contra l’oblit.

La música i la poesia dialogaran en més d’un espectacle. El dia 13 un concert en homenatge a Federico García Lorca unirà el cantaor José Mercé i el poeta i professor Luis García Montero a la plaça de la Catedral. El 14, el raper Nach protagonitzarà un poetryslam, on la poesia urbana prendrà la paraula. També hi participaran Joan Miquel Oliver i Pau Riba. «No hem buscat figures mediàtiques a la babalà. Hem buscat la qualitat i la diversitat perquè el màxim de gent pugui venir a la setmana i dir que la poesia li agrada», va dir Colom, que com Gorgori va confiar a superar els 10.000 participants de l’any anterior.