FRANQUÍCIA AMB FUTUR

El curiós cas de l'assassí a sou John Wick

La nova franquícia d'acció de Keanu Reeves, la segona entrega de la qual s'estrena aquest divendres, va passar de ser projecte menyspreat a pastís cobejat

fcasals38092032 john wick170418124417

fcasals38092032 john wick170418124417

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«L’home… El mite… La llegenda». En aquests termes és descrit John Wick (Keanu Reeves) en el tràiler d’una pel·lícula al voltant d’ell que avui arriba a les nostres sales. Uns quants fanàtics del cine d’acció hi estaran d’acord, però alguns espectadors potser es preguntaran qui és aquest mite. John Wick no és un nom cent per cent reconeixible en aquestes latituds, essencialment perquè la primera part de les seves aventures ni tan sols es va arribar a estrenar en sales, com ara ho fa 'John Wick: Pacto de sangre'.

  

 I, de fet, per poc gairebé ni s’estrena en sales dels Estats Units. Quan 'John Wick (Otro día para matar)' es va mostrar fa uns anys a possibles distribuïdores, els seus responsables només van rebre una trista oferta. Després van arribar les crítiques exaltades. La pel·lícula en què no creia ningú va acabar recaptant mundialment més de quatre vegades el seu pressupost (que va rondar els 19 milions d’euros) i es va convertir, gairebé instantàniament, en una cinta de culte.

    

El motor dramàtic de John Wick és senzill i en això radica part de la força de la proposta. En essència, és la història d’un home que vol venjar-se dels que van matar la seva gossa. Una cadella, Daisy, encarregada per a John per la seva dona poc abans de morir, amb l’objectiu de fer-li més fàcil el dol. També li roben el cotxe, però aquí el que és important és l’assassinat d’aquell gosset innocent.

  

  Wick va ser en el passat un terrorífic assassí a sou (el seu segon nom era Baba Yaga, 'l’home del sac' del folklore eslau) i ara l’obligaven a recuperar els vells hàbits. Just quan pensava que estava fora, tornen a involucrar-lo. Ha de recórrer tot un submón d’assassins per trobar el culpable del seu dolor, Iosef (Alfie Allen), fill del seu antic cap.

  

 El guionista Derek Kolstad va escriure 'John Wick' després de veure algunes pel·lícules de venjança que no l’havien convençut del tot. Si mai s’hagués rodat, tampoc hauria passat res: encara que ha escrit, segons ha explicat, entre 50 i 60 guions, pocs han acabat fets pel·lícula. Però va aconseguir vendre el guió a Thunder Road, la companyia que hi ha darrere de 'The town. Ciudad de ladrones y Sicarios', que va atraure al projecte Keanu Reeves, necessitat d’un gran retorn a l’acció. Reeves s’hi va involucrar al màxim, va arribar a retocar tot el guió, i va fitxar els experts especialistes/directors de segona unitat Chad Stahelski David Leitch, amb qui havia treballat en la saga 'Matrix', per encarregar-se de cada aspecte de l’acció.

    

Enamorats del projecte, Stahelski i Leitch (el segon, no acreditat perquè el Sindicat de Directors dels Estats Units no admet codirectors) van acabar dirigint la pel·lícula completament. Amb un devessall d’estil: en lloc d’abusar de càmeres i cobrir l’acció com si fos un partit de futbol, van optar per preses llargues en què es desenvolupaven coreografies de ballet violent.

UNA SAGA AMB FUTUR

John Wick no tenia gaire a veure amb la majoria de projectes d’acció contemporània; connectava més amb l’estilització de mestres com Seijun Suzuki John Woo. El 'gun-fu' d’aquest últim (barreja de la musicalitat del kung-fu amb la iconografia del cine de gàngsters) va inspirar clarament Stahelski & Leitch, que ja havien assajat aquest estil híbrid a Matrix.

    

La nova 'John Wick: Pacto de sangre', que arriba avui als nostres cines, brilla encara més en qüestió d’acció i assenta la creació de Kolstad com a franquícia amb futur. Ja n’hi ha una tercera part en preparació, i existeix un guió de preqüela gairebé acabat que la productora Lionsgate podria desenvolupar en format de sèrie.

Notícies relacionades

   

 Els codirectors de la primera entrega han passat del gairebé anonimat a moure els fils de projectes de les Grans Lligues. Si Stahelski s’ha encarregat ell sol de 'John Wick: Pacto de sangre', és perquè Leitch estava ocupat amb 'Atomica', aplaudida adaptació d’un còmic d’acció i espionatge amb repartiment d’infart liderat per Charlize Theron. Per la seva part, Stahelski prepara el rellançament d’'Els immortals' amb una possible trilogia. Són nous déus. 

Temes:

Pel·lícules