Música: 10 llibres recomanats per a Sant Jordi 2017

4
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

L'assaig sobre la música popular i clàssica i les memòries de grans músics és un gènere que gaudeix de bona salut editorial. Però a aquests dos subgèneres se n'hi uneix un altre, associat a l'èxit de determinats llibres de poemes entre l'‘spoken word’ alternatiu, el rap i el hip hop i el romanticisme adolescent: els llibres construïts a partir de lletres de cançons, o de poemaris obra de lletristes reconeguts.

MARIA DEL MAR BONET. INTENSAMENT Jordi Bianciotto. Ara. 19,90 euros

Maria del Mar Bonet celebra els 50 anys transcorreguts des del seu debut, en un llibre construït després d'hores d'entrevistes amb el crític musical Jordi Bianciotto. Bonet se centra principalment en la seva carrera, més que en la seva vida personal. Encara que, diu la cantant, les seves cançons parlen més de la seva vida privada del que vol reconèixer. "També plasma la seva visió de la vida, de l'amor, de la parella i de la política", adverteix Bianciotto.

LA FÁBRICA DE CANCIONES John Seabrook. Reservoir Books.  24,90 euros

El periodista  de 'The New Yorker' explica qui està realment rere els grans hits del pop i com es construeixen aquests exitassos. Són un munt de productors que treballen amb pseudònim i que barregen amb una mica de màgia creativa diverses fórmules provades: entrellaçats diabòlics de melodia i ritme, i un arsenal de sons estranys amanint-ho tot plegat. Són, explica, “una misteriosa germandat de mags musicals".

BORN TO RUN Bruce Springsteen. Random House (cast) / Malpaso (cat). 22,90 euros

'Born to run' és un relat apassionant, que no evita la cruesa, revela interioritats i exhibeix brots d'humor. Dels orígens familiars i musicals al malentès amb la utilització patriòtica de la cançó que dona títol al llibre, la seva relació amb Patti Scialfa i les revelacions sobre les pròpies crisis depressives, especialment profundes en els anys 80 i després de complir els 60. «No ho he explicat tot sobre mi mateix», adverteix, però sí que ha mostrat el seu pensament.

CRÒNICAS I / CRÒNIQUES I Bob Dylan. Malpaso. 22 euros

Coincidint amb l'accidentada entrega del premi Nobel de Literatura, Malpaso recupera el primer volum de les memòries de Bob Dylan, en què el músic es concentra intensament a demolir la seva imatge juvenil de cantautor compromès. Diuen que hi haurà un segon volum, però coneixent Dylan, ves a saber. Sí que està també disponible la monumental i molt recomanable antologia completa de les seves lletres.

EL DOLOR DE LA BELLESA Roger Mas. Empúries. 17,50 euros

Roger Mas escriu aquí, sota el títol d'una de les seves millors cançons, sobre el seu món, conjuntant una selecció de lletres amb textos en què expressa pensaments i vivències, en forma de diccionari. Tot és part d'un únic univers personal, encara que hi ha coses que tan sols es poden explicar de manera indirecta en les lletres i que requereixen la prosa per afrontar-les de cara, ha conclòs després d'escriure el llibre.

PALABRAS SIN MÚSICA Philip Glass. Malpaso. 24 euros

Autobiografia del músic minimalista. Una trajectòria que comença al Chicago que el va fer entrar en contacte amb referents del jazz com ara Coltrane, Coleman o Parker, i un viatge transformador a l'Índia. Consagrat tardanament el 1976 amb la composició d'‘Einstein on the beach’, un dels creadors que han marcat la música contemporània parla de les seves col·laboracions amb cineastes com Scorsese i Schrader, i músics pop com Bowie.

GLENN GOULD. NO, NO SOY EN ABSOLUTO UN EXCÉNTRICO Bruno Monsaingeon. Acantilado. 20 euros

La personalitat de Glenn Gould va captivar Bruno Monsaingeon, que hi va travar una amistat que es va allargar fins a la prematura mort de l'intèrpret el 1982. Aquest llibre recull les evocacions de l'amic, així com les vivències d'aquells anys a través de textos i imatges que descobreixen l'univers gouldià en un retrat gairebé autobiogràfic. A la coberta, l'esgavellada cadira que sempre duia amb ell el pianista, que sí, sí que era més aviat excèntric.

CANCIÓN DE BRUMA Santi Balmes. Principal de los Libros. 15,90 euros

El cantant de Love of Lesbian, Santi Balmes, debuta com a autor d'un llibre de poemes i proses poètiques, ‘Canción de Bruma’. Sosté que no és un gran canvi en la seva trajectòria actual: "La meva base és la poesia. D'ella en sorgeix la resta", ha dit el músic, que diu que la porta en el seu ADN. El llibre forma un tríptic creatiu amb el disc 'El poeta Halley' i una novel·la que publicarà al desembre, 'El hambre invisible'.

LLETRES Lluís Gavaldà. Bridge. 15 euros

Notícies relacionades

El cantant d'Els Pets recull 39 lletres de cançons del grup de Constantí, on explica el seu origen, circumstàncies i procés d'escriptura, més que el seu significat literal. I aprofita per recrear el naixement del grup i el seu desenvolupament. S'ho passa millor escrivint que cantant, ha confessat. Encara que estiguin impreses sobre paper, recorda gràficament la portada del llibre, les seves composicions són lletres de cançons, no pas poemes.

RAIMON. PARAULA I CANT Antoni Batista. Bromera. 38 euros

Quan Raimon està a punt d'abordar una sèrie de recitals de comiat dels escenaris, aquest àlbum il·lustrat dona una visió retrospectiva de la seva carrera musical. Antoni Batista, amb l'auxili d'un bon nombre de fotografies, algunes de les quals poc conegudes, recorre la biografia del músic des dels seus orígens fins a l'actualitat, i analitza el diàleg del de Xàtiva amb els clàssics i amb creadors de diverses disciplines.